Jeśli chodzi o drugie danie na Święta Bożego Narodzenia, idealnie sprawdzi się marynowany kurczak albo dania ze schabu. Można sięgnąć także po kaczkę, indyka lub mięsne rolady z dodatkiem boczku oraz duszonych warzyw. Mięsa na święta dobrze jest podawać w towarzystwie aromatycznego, gęstego sosu i ziół. Popularnym świątecznym daniem są także różnego rodzaju pieczenie, szczególnie wieprzowe. W wielu domach serwuje się także roladki nadziewane kaszą, groszem albo farszem z kapusty i grzybów. Rolady i pieczenie często idą w parze ze śliwkami oraz korzennymi przyprawami - kardamonem, gwiazdkami anyżu oraz goździkami. Pieczenie i pasztety sprawdzą się nie tylko jako dania obiadowe, ale także dodatek do kanapek i ciepłych tostów.
Fani mniejszych dań mięsnych chętnie sięgną zaś po kotleciki, pulpety oraz polędwiczki, duszone w pysznym sosie z dodatkiem cebuli, czosnku oraz korzennych przypraw. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie aromatycznych wędlin, które będą idealnym dodatkiem do kanapek lub sałatki jarzynowej.
Jeśli chodzi o mięsne, świąteczne dania, najlepiej podawać je na ciepło, w towarzystwie grzybowego sosu, aromatycznego bigosu, a także świeżych ziół i zimowych przypraw. Dobrze jest wykorzystać, co zostało podane na wigilijnym stole i zamienić je w nową, pyszną potrawę. Idealnym dodatkiem do świątecznych dań będą także pieczone mięsiwa - schab, boczek czy karczek wieprzowy. A jeśli przy świątecznym stole zasiadają prawdziwi fani oryginalnych, zimowych smaków, warto postawić na potrawy z dodatkiem miodu, pieczonych jabłek czy aromatycznej marynaty z dodatkiem cynamonu, kardamonu czy goździków.
Po sytej kolacji wigilijnej przychodzi pierwszy i drugi dzień Świąt, które również warto uczcić pysznym jedzeniem w gronie najbliższych. A że kuchnia polska pełna jest soczystych i aromatycznych dań bez trudu zebraliśmy 16 najlepszych przepisów na świąteczne mięsa i pasztety! Niech te potrawy umilą czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi.