Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Po sytej kolacji wigilijnej przychodzi pierwszy i drugi dzień Świąt , które również warto uczcić pysznym jedzeniem w gronie najbliższych. A że kuchnia polska pełna jest soczystych i aromatycznych dań, bez trudu zebraliśmy 14 najlepszych przepisów na świąteczne mięsa i pasztety !

1. Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Wspaniały zapach i soczystość kurczaka faszerowanego kaszą sprawią, że trudno będzie oderwać się Twoim bliskim od stołu. Kremowy Sos pieczeniowy Jasny dodatkowo zachwyci najmłodszych domowników, bo jak wiadomo, sos czyni cuda! Podaj to danie w Święta, a przekonasz się, jak szybko zniknie ze stołu.

2. Rolada z boczku

Rolada owinięta w boczku z suszonymi śliwkami to smak Świąt. Danie jest nie tylko pyszne – soczyste mięso z dodatkiem kremowego Sosu pieczeniowego Ciemnego, ale także pięknie wygląda na świątecznym stole. Przygotuj roladę udekorowaną ziołami i podaj ją w całości bliskim. Pokrój dopiero przed podaniem, aby zaskoczyć ich nadzieniem z śliwkami.

3. Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Gęsina wraca na polskie stoły w wielkim stylu. Dlatego w te Święta wypróbuj przepis na pieczoną gęś nadziewaną jabłkami i gruszkami, które dodadzą temu delikatnemu i zdrowemu mięsu jeszcze więcej soczystości i słodyczy.

4. Kotleciki schabowe w sosie z pieczonymi ziemniaczkami

Kotlety schabowe wydają Ci się zbyt pospolite jak na Boże Narodzenie? Nie w naszym wydaniu! Połącz je z pieczonymi ziemniakami i pysznym sosem z zielonym pieprzem. Gwarantujemy, że dzięki temu przepisowi zaczniesz zupełnie inaczej myśleć o kotlecikach schabowych.

5. Pierś indyka nadziewana orzechami laskowymi, rozmarynem i skórką cytryny

Przepis na roladę z piersi indyka sprawi, że zrozumiesz co to znaczy uczta dla zmysłów! Obłędny aromat rozmarynu i czosnku mieszają się w niej z wyrazistym smakiem orzechów laskowych, a soczystości mięsa pilnuje otoczka z delikatnej szynki parmeńskiej. Palce lizać!

6. Pieczeń świąteczna

Pieczeń świąteczna to coś dla prawdziwych miłośników smakowitych mięs! Rolada ze schabu ciasno owijającego mielone mięso z żółtym serem i dużą ilością natki pietruszki jest aromatyczna, soczysta i po prostu pyszna.

7. Roladki z indyka faszerowane

A może szukasz pomysłu na delikatną mięsną przystawkę? Dobrym pomysłem będą roladki z indyka, faszerowane prażonym słonecznikiem i porem, a następnie podsmażone na rumiany kolor.

8. Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

W tym przepisie na pieczoną szynkę jest wszystko, czym mogą pachnieć udane Święta – imbir, anyż, mandarynki i goździki. A całość składa się na wyjątkowo świąteczne danie z szybki, które kusi soczystością i bogactwem aromatów.

9. Schab ze śliwkami w sosie winnym

Przepis na schab ze śliwkami powinien znaleźć się w każdym domu, w którym bywają goście, bo niewiele jest tak klasycznych i eleganckich dań jak to. Połączenie czerwonego wina, mięsa i suszonych śliwek jest tak genialne w swojej prostocie, że nikt mu się nie oprze.

10. Steki z karkówki w sosie z tymiankiem, ziemniaczanym purée i mizerią

Pieczona karkówka skąpana w sosie z tymiankiem to doskonała propozycja na świąteczny obiad. Co ważne, można ją bez trudu przygotować. Trzeba tylko połączyć mięso z przyprawami i upiec w piekarniku. Najlepiej smakuje z ziemniaczanym purée i mizerią.

11. Prosty pieczony boczek

Pieczony boczek sprawdzi się podsmażony na ciepło jako danie główne, ale też i na zimno, jako wędlina na kanapki. A że jego przygotowanie jest wyjątkowo proste, to nie ma na co czekać! Wypróbuj przepis na pieczony boczek już dziś.

12. Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z suszonymi morelami i białym winem

Polędwiczki wieprzowe to sprawdzony i niezawodny sposób na pyszny obiad – także od święta. Szczególnie jeśli przygotujesz je z suszonymi morelami i grzybami, które udusisz razem z mięsem w winno-grzybowym sosie.

13. Pieczona szynka wieprzowa marynowana

Majonez nadaje się nie tylko do sałatek – może też być elementem pysznej, świątecznej marynaty! Wystarczy, że natrzesz mięso z szynki mieszanką majonezu, marmolady pomarańczowej, czosnku i chrzanu, a kolejnego dnia upieczesz, żeby cieszyć się soczystym mięsem o niespotykanym smaku i aromacie.

14. Pierś z indyka w boczku z morelami

Pierś z indyka w boczku z morelami idealnie sprawdzi się jako świąteczne danie podawane na ciepło wraz z Sosem pieczeniowym delikatnym WINIARY. Jeśli lubisz smak mięs na zimno, to faszerowany indyk zasmakuje Ci również w takiej wersji – z odrobiną dżemu z kwaskowatej żurawiny i ze świąteczną sałatką.

15. Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie to danie o wyjątkowym aromacie, które na dodatek jest niezwykle soczyste. Co więcej, słodycz miodu połączona z ostrym smakiem musztardy idealnie podkreślają kruchość mięsa. Przekonaj się o tym sam i przygotuj karkówkę na tegoroczne Święta.

16. Schab pieczony

Pieczony schab to proste danie, choć jego przygotowanie zajmuje trochę czasu. Warto jednak go poświęcić, ponieważ schab ten doskonale nadaje się na różne uroczystości i święta, dlatego nie powinno go zabraknąć podczas bożonarodzeniowego obiadu. Zaskocz swoją rodzinę jego pysznym smakiem!
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty