Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

16 idealnych mięs na pierwszy i drugi dzień Świąt

Po sytej kolacji wigilijnej przychodzi pierwszy i drugi dzień Świąt , które również warto uczcić pysznym jedzeniem w gronie najbliższych. A że kuchnia polska pełna jest soczystych i aromatycznych dań, bez trudu zebraliśmy 14 najlepszych przepisów na świąteczne mięsa i pasztety !

1. Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Wspaniały zapach i soczystość kurczaka faszerowanego kaszą sprawią, że trudno będzie oderwać się Twoim bliskim od stołu. Kremowy Sos pieczeniowy Jasny dodatkowo zachwyci najmłodszych domowników, bo jak wiadomo, sos czyni cuda! Podaj to danie w Święta, a przekonasz się, jak szybko zniknie ze stołu.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

2. Rolada z boczku

Rolada owinięta w boczku z suszonymi śliwkami to smak Świąt. Danie jest nie tylko pyszne – soczyste mięso z dodatkiem kremowego Sosu pieczeniowego Ciemnego, ale także pięknie wygląda na świątecznym stole. Przygotuj roladę udekorowaną ziołami i podaj ją w całości bliskim. Pokrój dopiero przed podaniem, aby zaskoczyć ich nadzieniem z śliwkami.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

3. Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Gęsina wraca na polskie stoły w wielkim stylu. Dlatego w te Święta wypróbuj przepis na pieczoną gęś nadziewaną jabłkami i gruszkami, które dodadzą temu delikatnemu i zdrowemu mięsu jeszcze więcej soczystości i słodyczy.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

4. Kotleciki schabowe w sosie z pieczonymi ziemniaczkami

Kotlety schabowe wydają Ci się zbyt pospolite jak na Boże Narodzenie? Nie w naszym wydaniu! Połącz je z pieczonymi ziemniakami i pysznym sosem z zielonym pieprzem. Gwarantujemy, że dzięki temu przepisowi zaczniesz zupełnie inaczej myśleć o kotlecikach schabowych.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

5. Pierś indyka nadziewana orzechami laskowymi, rozmarynem i skórką cytryny

Przepis na roladę z piersi indyka sprawi, że zrozumiesz co to znaczy uczta dla zmysłów! Obłędny aromat rozmarynu i czosnku mieszają się w niej z wyrazistym smakiem orzechów laskowych, a soczystości mięsa pilnuje otoczka z delikatnej szynki parmeńskiej. Palce lizać!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

6. Pieczeń świąteczna

Pieczeń świąteczna to coś dla prawdziwych miłośników smakowitych mięs! Rolada ze schabu ciasno owijającego mielone mięso z żółtym serem i dużą ilością natki pietruszki jest aromatyczna, soczysta i po prostu pyszna.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

7. Roladki z indyka faszerowane

A może szukasz pomysłu na delikatną mięsną przystawkę? Dobrym pomysłem będą roladki z indyka, faszerowane prażonym słonecznikiem i porem, a następnie podsmażone na rumiany kolor.
Zobacz przepis

8. Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

W tym przepisie na pieczoną szynkę jest wszystko, czym mogą pachnieć udane Święta – imbir, anyż, mandarynki i goździki. A całość składa się na wyjątkowo świąteczne danie z szybki, które kusi soczystością i bogactwem aromatów.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

9. Schab ze śliwkami w sosie winnym

Przepis na schab ze śliwkami powinien znaleźć się w każdym domu, w którym bywają goście, bo niewiele jest tak klasycznych i eleganckich dań jak to. Połączenie czerwonego wina, mięsa i suszonych śliwek jest tak genialne w swojej prostocie, że nikt mu się nie oprze.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

10. Steki z karkówki w sosie z tymiankiem, ziemniaczanym purée i mizerią

Pieczona karkówka skąpana w sosie z tymiankiem to doskonała propozycja na świąteczny obiad. Co ważne, można ją bez trudu przygotować. Trzeba tylko połączyć mięso z przyprawami i upiec w piekarniku. Najlepiej smakuje z ziemniaczanym purée i mizerią.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

11. Prosty pieczony boczek

Pieczony boczek sprawdzi się podsmażony na ciepło jako danie główne, ale też i na zimno, jako wędlina na kanapki. A że jego przygotowanie jest wyjątkowo proste, to nie ma na co czekać! Wypróbuj przepis na pieczony boczek już dziś.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

12. Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z suszonymi morelami i białym winem

Polędwiczki wieprzowe to sprawdzony i niezawodny sposób na pyszny obiad – także od święta. Szczególnie jeśli przygotujesz je z suszonymi morelami i grzybami, które udusisz razem z mięsem w winno-grzybowym sosie.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

13. Pieczona szynka wieprzowa marynowana

Majonez nadaje się nie tylko do sałatek – może też być elementem pysznej, świątecznej marynaty! Wystarczy, że natrzesz mięso z szynki mieszanką majonezu, marmolady pomarańczowej, czosnku i chrzanu, a kolejnego dnia upieczesz, żeby cieszyć się soczystym mięsem o niespotykanym smaku i aromacie.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

14. Pierś z indyka w boczku z morelami

Pierś z indyka w boczku z morelami idealnie sprawdzi się jako świąteczne danie podawane na ciepło wraz z Sosem pieczeniowym delikatnym WINIARY. Jeśli lubisz smak mięs na zimno, to faszerowany indyk zasmakuje Ci również w takiej wersji – z odrobiną dżemu z kwaskowatej żurawiny i ze świąteczną sałatką.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

15. Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie to danie o wyjątkowym aromacie, które na dodatek jest niezwykle soczyste. Co więcej, słodycz miodu połączona z ostrym smakiem musztardy idealnie podkreślają kruchość mięsa. Przekonaj się o tym sam i przygotuj karkówkę na tegoroczne Święta.
Zobacz przepis
Zobacz produkt

16. Schab pieczony

Pieczony schab to proste danie, choć jego przygotowanie zajmuje trochę czasu. Warto jednak go poświęcić, ponieważ schab ten doskonale nadaje się na różne uroczystości i święta, dlatego nie powinno go zabraknąć podczas bożonarodzeniowego obiadu. Zaskocz swoją rodzinę jego pysznym smakiem!
Zobacz przepis
Zobacz produkt

Polecane artykuły

Jaka śliwka do schabu?
Pomysły na przystawki i przekąski wigilijne
Jak zrobić dobry sos do mięsa
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu