Inspiracje

Dlaczego mleko jest ważne w rozwoju Twojego dziecka?

Na to pytanie odpowiada Agnieszka Piskała – najbardziej opiniotwórcza dietetyczka w Polsce.

Mleko to ważny element w diecie każdego dziecka. Stanowi jedno z głównych i nieocenionych źródeł wapnia oraz innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i wzrostu. Wapń to składnik mineralny niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu, bierze udział w prawidłowych procesach krzepnięcia krwi oraz zwiększa wydzielanie enzymu odpowiedzialnego za prawidłowy metabolizm tłuszczy, zapobiegając w ten sposób niebezpiecznej również wśród dzieci nadwadze i otyłości. Wapń zawarty w mleku w postaci kazeinianu wapnia to jeden z najlepszych, łatwo przyswajalnych form tego pierwiastka występujących w naturze.

Wapń ma szczególne znaczenie dla dzieci w okresie rozwojowym

Wapń umożliwia prawidłowy wzrost kości oraz odpowiednią mineralizację uzębienia. Biorąc pod uwagę fakt, że organizm człowieka najlepiej wysyca się wapniem do 25 roku życia, szczególnie powinniśmy zadbać o jego odpowiednią podaż w codziennej diecie każdego dziecka. Taka żywieniowa inwestycja w zdrowie dziecka ochroni go przed późniejszym zagrożeniem osteopemią i osteoporozą.

Kolejnym ważnym składnikiem mleka jest tłuszcz. Choć ponad 30% stanowią tłuszcze nasycone, to są one wykorzystywane jako podstawowe paliwo energetyczne w czasie intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka. Pozostałą część kwasów tłuszczowych stanowią te nienasycone (linolowy i linolenowy). Kwas linolowy jest pomocny w podnoszeniu ogólnie pojętej odporności organizmu, w profilaktyce i zwalczaniu nowotworów, chorób krążenia, cukrzycy, otyłości, osteoporozy, a nawet w leczeniu trądziku. Kwas linolowy zwiększa też odpowiedź immunologiczną organizmu poprzez stymulację produkcji limfocytów. Kwas linolenowy wykazuje natomiast działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Pomaga zmniejszać ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie i chronić przed przewlekłymi chorobami np. zapaleniem stawów. Nowe doniesienia wskazują również, że może mieć korzystny wpływ na poprawę insulinowrażliwości i regulację poziomu cukru we krwi.

Mleko stanowi również cenne źródło białek, do których zaliczane są przede wszystkim kazeina i białka serwatkowe. Składniki te odznaczają się licznymi właściwościami korzystnie wpływającymi na zdrowie. Są źródłem niezbędnych aminokwasów warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Ponadto wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, antykacerogenne czy immunomodulacyjne. Nie może więc tych makroskładników zabraknąć w diecie dorastającego dziecka.

Mleko to również doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, która jest odpowiedzialna za prawidłowe procesy widzenia, dobrą kondycję skóry i paznokci, oraz jest niezwykle istotna, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina D, wraz z wapniem to idealny duet odpowiedzialny za prawidłową mineralizację kości, a jednocześnie ma silne działanie antydepresyjne. Niestety, tego typu stany zaburzeń psychicznych pojawiają się również wśród dzieci, dlatego niezwykle ważne jest, aby zadbać o odpowiednią ilość tej witaminy w diecie każdego dziecka.

Dodatkowo w mleku występują znaczne ilości witamin z grupy B oraz takie składniki mineralne jak fosfor, magnez czy potas.

Zła sława mleka spowodowana jest przede wszystkim faktem występowania u niektórych ludzi alergii lub nietolerancji np. na laktozę. Pamiętajmy, że jeśli my lub nasze dzieci nie należymy do grupy dotkniętej tymi przypadłościami, a organizm się przed nim nie wzbrania, to mleko jest produktem, po który warto sięgać. Dodatkowo na rynku pojawiła się duża oferta mlek bezlaktozowych, które pozbawione tego mlecznego cukru nadal stanowią wartościowy element codziennej diety.

 

BUDYŃ WINIARY to doskonała alternatywa dla Rodziców, którzy szukają pomysłów na smaczne dostarczanie dzieciom wartościowych produktów spożywczych. Nie każde dziecko jest zwolennikiem smaku mleka, a podanie go w atrakcyjnej formie smaku, zapachu czy konsystencji pozwoli mu zjeść mleko z przyjemnością. Budyń to doskonała alternatywa do podawania dzieciom mleka – krótka obróbka termiczna sprawia, że mleko zachowuje większość swoich wartości odżywczych, a dzięki możliwości wyboru różnych smaków i dodatków do finalnego posiłku, staje się on ciekawym urozmaiceniem diety dziecka.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!