Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie

0
73 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
500 g
Szynka mielona
2 łyżek
Bułka tarta
20 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 ząbków
Czosnek
1 
Liść laurowy
1 kulka
Ziele angielskie całe
3 łyżek
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.75 g
Tłuszcze
37.36 g
Wartość energetyczna
480.27 kcal
Białko
22.34 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
10 min
Jedną cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zrumień na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, aż będzie miękka. Wystudź i dodaj do mielonego mięsa.
Krok 2
5 min
Całość dopraw solą, pieprzem, oraz bułką tartą i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3
5 min
Z mięsa uformuj niewielkie pulpeciki, które następnie obtocz dokładnie w mące.
Krok 4
10 min
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kulki, aż będą rumiane z każdej strony.
Krok 5
5 min
Następnie dodaj na patelnię posiekaną cebulę w piórka i smaż, aż będzie złocista.
Krok 6
3 min
Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Krok 7
5 min
Kostkę Mięsną WINIARY rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Zalej bulionem smażące się pulpeciki.
Krok 8
30 min
Dodaj listek laurowy i duś na średniej mocy ok. 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby sos możesz zagęścić 1 łyżką zasmażki.
Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie

Krok 1 z 8

Jedną cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zrumień na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, aż będzie miękka. Wystudź i dodaj do mielonego mięsa.

Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie

Krok 2 z 8

Całość dopraw solą, pieprzem, oraz bułką tartą i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie

Krok 3 z 8

Z mięsa uformuj niewielkie pulpeciki, które następnie obtocz dokładnie w mące.

Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie

Krok 4 z 8

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kulki, aż będą rumiane z każdej strony.

Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie

Krok 5 z 8

Następnie dodaj na patelnię posiekaną cebulę w piórka i smaż, aż będzie złocista.

Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie

Krok 6 z 8

Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie

Krok 7 z 8

Kostkę Mięsną WINIARY rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Zalej bulionem smażące się pulpeciki.

Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie

Krok 8 z 8

Dodaj listek laurowy i duś na średniej mocy ok. 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby sos możesz zagęścić 1 łyżką zasmażki.

Obiad, który twoja rodzina pokocha od pierwszego spróbowania! Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie, czyli mięso mielone, podsmażana cebulka i bułka tarta uformowane w kształtne pulpety. A do tego intensywny czosnek i dodatek bulionu przygotowanego z Kostki mięsnej WINIARY. Zalane bulionem pulpety z mięsa mielonego dusimy w towarzystwie liścia laurowego. Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie podawaj z ulubionymi kaszą i surówką!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika