Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Warzywa gruntowe

Pasternak

Pasternak - zapomniane warzywo, podawane jako pasza dla zwierząt, zasługuje na powrót na polskie stoły! Sprawdź przepisy na puree i sałatki z pasternakiem!

Przepisy 5
Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

95
45 min Średni
Sałatka z pasternaku

Sałatka z pasternaku

30 min Łatwy
Dietetyczny rosół z królika

Dietetyczny rosół z królika

1 godz 35 min Łatwy
Gnocchi z pasternakiem i buraczanym koncentratem podane z bryndzą i bekonem

Gnocchi z pasternakiem i buraczanym koncentratem podane z bryndzą i bekonem

80
59 min Łatwy
Jak zrobić zsiadłe mleko?

Jak zrobić zsiadłe mleko?

4 godz 5 min Łatwy

Pasternak wyglądem przypomina korzeń pietruszki, jednak wydaje się być o wiele mniej popularny w codziennej sztuce kulinarnej - w czasach komunizmu pasternak był widywany częściej...w stajni niż na polskich stołach, ponieważ podawano go jako paszę dla zwierząt ze względu na bogate właściwości odżywcze.

Z pasternakiem (łagodniejszym w smaku i słodszym w porównaniu do korzenia pietruszki) ugotujesz pyszny bulion warzywny (na przykład jako bazę pod rosół), a co ciekawe - możesz go podać do obiadu zamiast ziemniaków, ewentualnie - ugotować razem z ziemniakami i podawać z boczkiem wędzonym. Dodatkiem do mięs może być również puree warzywne z pasternakiem lub pasternak w sosie śmietanowym. Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na sałatki z pasternakiem: z pieczonym mięsem, kabanosami i soczewicą. Poznaj pasternak na nowo!
 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu