Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba

Przepisy na pyszne małże

Delikatne, smaczne i aromatyczne – małże szturmem podbijają świat. Poznaj znakomite przypisy na potrawy z tych wyjątkowych owoców morza.

Przepisy 2

Czarne spaghetti z mątwy z małżami

Czarne spaghetti z mątwy z małżami

70 ze 100
31 min Łatwy
Małże mule w sosie ze śmietany i białego wina

Małże mule w sosie ze śmietany i białego wina

15 min Łatwy

Czym są małże? 

Pod tą nazwą kryje się ponad 8 tysięcy gatunków mięczaków, do których również należą mule (omułki), ostrygi i przegrzebki. Małże charakteryzują się spłaszczonym ciałem okrytym dwuklapową muszlą. Wszystkie małże żyją wyłącznie w środowisku wodnym, ale można je spotkać zarówno w słodkich, jak i słonych wodach. Mają one ogromne znaczenie w ekosystemach wodnych, ponieważ są żywymi filtrami. Jedna niewielka małża potrafi przefiltrować ok. 2 litrów wody w ciągu godziny, dlatego też tak ważne jest kupowanie okazów pochodzących z czystych rejonów mórz, gdzie zanieczyszczenie nie pozostają w ciele tych małych mięczaków. 

W polskich sklepach trudno trafić na świeże małże, dlatego też będąc w rejonie Adriatyku czy Morza Śródziemnego, warto wybrać się na targ rybny i przyrządzić z nich pyszne potrawy. A jak sprawdzić, czy małża jest żywa? Świeże skorupiaki mają szczelnie zamkniętą skorupkę. Jeżeli jest jednak lekko uchylona, warto uderzyć nią o stół. Jeśli się zamknie, oznacza to, że jest świeża, jeśli nie – należy ją wyrzucić, ponieważ na pewno się zepsuła. Z kolei wszystkie małże po ugotowaniu powinny się otworzyć – gdy jakaś wciąż pozostaje zamknięta, lepiej jej nie spożywać. 

Potrawy z małż 

Małże najczęściej są przygotowywane w delikatnym, kremowym sosie, który ma za zadanie podkreślić ich charakterystyczny smak. Świetnie sprawdzi się sos warzywno-pomidorowy, winny, serowy, czosnkowy czy prowansalski. Gotowe skorupiaki podaje się na głębokim talerzu, w towarzystwie świeżego pieczywa lub chrupiących grzanek. Małże są fantastycznym dodatkiem do różnorodnych potraw z owocami morza. Na romantyczny wieczór warto przygotować pyszne spaghetti z mulami i pomidorkami koktajlowymi. Pachnąca czosnkiem i przyprawami potrawa smakuje wybornie w towarzystwie lampki ulubionego wina. 

Z ugotowanych bądź podduszonych skorupiaków w kilka chwil można przygotować aromatyczne risotto szafranowe, zarówno smakujące, jak i prezentujące się niesamowicie. Gotowane małże często są także ważnym dodatkiem do egzotycznych sałatek, wyszukanych przekąsek i wyśmienitych zup. Dodanie kilku całych małż do pizzy z owocami morza sprawi, że potrawa będzie wyglądała jeszcze bardziej efektownie, a jej smak… po prostu niebo w gębie! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu