Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Przepisy na faworki i chrusty

Faworki znakomicie smakują nie tylko w tłusty czwartek! Można je przygotowywać zarówno na imprezy, jak i bez okazji jako deser po codziennym obiedzie.

Przepisy 3
Faworki

Faworki

2 godz Średni
Faworki kruche

Faworki kruche

44 min Łatwy
Tradycyjne faworki

Tradycyjne faworki

1 godz 20 min Średni

Tradycyjne faworki z cukrem pudrem

Faworki czy chrusty – obojętnie, która z nazw tych słodkości pojawia się u ciebie częściej, najważniejszy jest smakowity efekt na talerzu. Bez kruchych zawijasów, obficie posypanych cukrem pudrem, nie wyobrażamy sobie świętowania tłustego czwartku. Pod koniec karnawału niejedna babcia zakasuje rękawy, pieczołowicie wycina z ciasta małe paseczki i piecze słodkie, kruche przysmaki dla całej rodziny! Mimo że kruche faworki toczą nieustającą walkę z królem tłustego czwartku, czyli pączkiem, to na pewno nie powinny być mniej doceniane!

Chrupiące i lekkie faworki

Faworki są uwielbiane szczególnie przez miłośników tradycyjnych receptur. Dlatego zawsze warto mieć pod ręką sprawdzony przepis na faworki. Przygotowanie chrustów nie jest trudne, jednak trzeba włożyć trochę serca, aby wyszły idealnie. Faworki składają się zaledwie z kilku składników, które przeważnie znajdują się w domowej spiżarni. Idealne chrusty smaży się na złoty, a nie na brązowy kolor – trzeba uważać, aby się nie przypaliły i nie straciły kruchości.

Przyjemność nie tylko od święta

Ta słodka przekąska doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, po odstaniu. Jednak prawdziwi miłośnicy faworków są zgodni – najlepiej smakują 2–3 godziny po usmażeniu. Można je przechowywać w pojemniku przez kilka dni, dlatego warto przygotować większą ilość dla rodziny lub w przypadku pojawienia się niespodziewanych gości. Chrusty to szybka przekąska, która doskonale sprawdzi się zarówno w tłusty czwartek, jak i na imprezach, urodzinach czy imieninach. Warto je przygotowywać bez żadnej okazji, kiedy tylko mamy ochotę na słodką chrupiącą przekąskę.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu