Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pączki z cukrem pudrem na Tłusty czwartek

Przepisy na faworki i chrusty

Faworki znakomicie smakują nie tylko w tłusty czwartek! Można je przygotowywać zarówno na imprezy, jak i bez okazji jako deser po codziennym obiedzie.

Przepisy 3

Faworki

Faworki

2 godz Średni
Tradycyjne faworki

Tradycyjne faworki

1 godz 20 min Średni
Faworki kruche

Faworki kruche

44 min Łatwy

Tradycyjne faworki z cukrem pudrem

Faworki czy chrusty – obojętnie, która z nazw tych słodkości pojawia się u ciebie częściej, najważniejszy jest smakowity efekt na talerzu. Bez kruchych zawijasów, obficie posypanych cukrem pudrem, nie wyobrażamy sobie świętowania tłustego czwartku. Pod koniec karnawału niejedna babcia zakasuje rękawy, pieczołowicie wycina z ciasta małe paseczki i piecze słodkie, kruche przysmaki dla całej rodziny! Mimo że kruche faworki toczą nieustającą walkę z królem tłustego czwartku, czyli pączkiem, to na pewno nie powinny być mniej doceniane!

Chrupiące i lekkie faworki

Faworki są uwielbiane szczególnie przez miłośników tradycyjnych receptur. Dlatego zawsze warto mieć pod ręką sprawdzony przepis na faworki. Przygotowanie chrustów nie jest trudne, jednak trzeba włożyć trochę serca, aby wyszły idealnie. Faworki składają się zaledwie z kilku składników, które przeważnie znajdują się w domowej spiżarni. Idealne chrusty smaży się na złoty, a nie na brązowy kolor – trzeba uważać, aby się nie przypaliły i nie straciły kruchości.

Przyjemność nie tylko od święta

Ta słodka przekąska doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, po odstaniu. Jednak prawdziwi miłośnicy faworków są zgodni – najlepiej smakują 2–3 godziny po usmażeniu. Można je przechowywać w pojemniku przez kilka dni, dlatego warto przygotować większą ilość dla rodziny lub w przypadku pojawienia się niespodziewanych gości. Chrusty to szybka przekąska, która doskonale sprawdzi się zarówno w tłusty czwartek, jak i na imprezach, urodzinach czy imieninach. Warto je przygotowywać bez żadnej okazji, kiedy tylko mamy ochotę na słodką chrupiącą przekąskę.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu