Nasze przepisy Potrawy z curry

Potrawy z curry

Mianem „curry” określa się rozmaite mieszanki przypraw, charakterystyczne dla kuchni indyjskiej, w której obecne są niemal od zawsze. Poszczególne rodzaje curry różnią się między sobą kolorami (czerwone, żółte, brązowe), składem i proporcjami oraz smakiem, aromatem i stopniem ostrości. Zazwyczaj mieszanki curry komponuje się z kurkumy, kolendry, czarnego pieprzu, kardamonu, goździków, imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, kozieradki, chili oraz kminu rzymskiego z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Aby curry długo zachowało swój wyjątkowy smak i aromat, należy przechowywać je w ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Wśród domowych przepisów na potrawy z curry znajdziecie mnóstwo inspirujących pomysłów na zupy oraz dania z mięs, ryb i jaj doprawionych tą rozgrzewającą, egzotyczną przyprawą.

Wartości odżywcze & właściwości

Curry to mieszanka kilku przypraw o rozmaitych działaniach prozdrowotnych: kurkumy, kuminu, chili, imbiru, kolendry. Kurkuma i kumin mają działanie przeciwnowotworowe, chili wspomaga metabolizm, imbir również – a ma także działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

Ciekawostki

W curry możemy znaleźć również cynamon, który dzięki przeciwutleniaczom obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę . Olejek eteryczny cynamonu z kolei zwiększa apetyt.