Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wielkanoc według Davida Gaboriaud

Wielkanoc według Davida Gaboriaud

Pochodząc z rodziny polsko-francuskiej i mieszkając we Francji, obchodziliśmy mieszane tradycje, ale z silniejszymi wpływami francuskimi. Musicie wiedzieć, że we Francji nie celebruje się Wielkiego Czwartku, Wielkiego Piątku i Lanego Poniedziałku, tylko sam niedzielny obiad.

Najczęściej jada się na nim jagnięcinę pieczoną według różnych przepisów. Najbardziej pracochłonny jest udziec jagnięcy. Piecze się go aż 7 godzin! Mięso, które po takim czasie pieczenia dosłownie się rozpływa, jemy łyżką. Pychotka! 

Czasem dzięki babci, która wysyłała nam do Francji polskie produkty autokarem, mieliśmy na wielkanocnym stole prawdziwą święconkę: różne kiełbaski i wędliny, a także chrzan i jajka na twardo. Zdarzało się, że mama przygotowywała tradycyjne polskie zupy wielkanocne: barszcz biały lub żurek. Najbardziej jednak we francuskiej tradycji obchodzenia tych świąt nam, dzieciom, podobało się co innego: szukanie w ogrodzie czekoladowych zajączków i jajek.

Tata zawsze instruował mnie i braci, żebyśmy czekali, aż usłyszymy dzwonki z Watykanu, które, według legendy, zwiastowały spadanie czekoladek z „nieba”. Więc gdy tylko rozlegał się dźwięk dzwonków, biegliśmy jak szaleni do ogrodu, by szukać czekoladowych figurek. We Francji ta tradycja jest nadal bardzo żywa i zdarza się nawet, że poszukiwania czekolady dla dzieci organizowane są w miejskich parkach rozmiarów Łazienek Królewskich w Warszawie. Wyobraź sobie, jaka to frajda! 

Jeśli chodzi o tradycyjne desery, nie pamiętam ich wiele, ale z pewnością na naszym stole królował mazurek. Taki prosty, czyli kruchy spód smarowany konfiturą od babci. 
W moim przepisie wykorzystałem gorzką czekoladę, której jestem wielkim fanem, a dekoracje są nieco bardziej „nowoczesne” i bardzo smaczne. Spróbuj i daj znać, czy posmakował rodzinie. 

Polecane artykuły

10 sałatek na Wielkanoc, które ozdobią świąteczny stół!
10 sałatek na Wielkanoc, które ozdobią świąteczny stół!
12 pomysłów na tradycyjne dania wielkanocne pełne smaku!
12 pomysłów na tradycyjne dania wielkanocne pełne smaku!
Jajka inaczej
Jajka inaczej
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu