Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Wielkanoc to czas żurków i barszczy. Te dwie tradycyjne zupy różnią się rodzajem mąki użytej do ich przygotowania. Żurek powstaje na bazie mąki żytniej, barszcz biały zaś – pszennej. Barszcz jest nieco delikatniejszy, za to żurek ma bardziej wyrazisty charakter. Poniżej zebraliśmy zbiór przepisów!

1. Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką

Przechodząc już do głównego tematu, naszą pierwszą wielkanocną propozycją jest barszcz biały z pieczonymi warzywami. Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY w połączeniu z grzybami i bukietem warzyw takimi jak: pietruszka, marchew, ziemniaki, seler i cebula w aromatycznej marynacie przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom tradycyjnych, ale i prostych w przygotowaniu przepisów!

2. Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Kolejnym świątecznym barszczem, który powinien pojawić się na świątecznym stole, jest barszcz biały z jajkiem po szkocku. Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY połączony z mięsem i cebulką oraz kwaśną śmietaną to propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne, sycące potrawy. Temu przepisowi sytości dodaje też jajko po szkocku To przepis, który zaspokoi podniebienie nawet największych łasuchów!

3. Barszcz biały z jajkami w bekonie

Barszcz biały można podawać z rożnymi dodatkami. Jeśli szukasz ciekawej propozycji podania, wypróbuj przepis na barszcz z jajkami w bekonie. Foremki wypełnione plastrami boczku i przepiórczymi jajkami będą smakowitą i pięknie wyglądającą na świątecznym stole przekąską idealną. A barszcz przygotuj z użyciem produktu Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY. Dzięki temu tak efektowne danie będzie gotowe bardzo szybko i smacznie!

4. Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Barszcz biały z jajkiem sadzonym to pożywna zupa, która sprawdzi się zarówno podczas wielkanocnego śniadania, jak i na co dzień, gdy masz ochotę na smaczny i sycący obiad. Zupę tę przygotuj na bazie Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY. Jajko sadzone usmażone na maśle nabierze wyjątkowego smaku i nada zupie jeszcze wspanialszego aromatu!

5. Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem

Podczas świąt wielkanocnych można podawać najrozmaitsze wariacje na temat żurków i białych barszczy, jednak zawsze znajdą się amatorzy klasycznego podania tych pyszności. Dla nich mamy przygotowany przepis na klasyczny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem. Jest to najprostsza i naprawdę pyszna wersja wielkanocnej zupy. Podana z dodatkową porcją ziemniaczków nasyci żołądek na długie godziny. Zupę tę przygotujesz na bazie Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY.

6. Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

Aromatyczny Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY z rumianym boczkiem, cebulką i białą kiełbasą, podawany z tłuczonymi ziemniakami to wzbogacona o nowe składniki wersja klasycznej wielkanocnej zupy. Twoi bliscy z pewnością ją docenią!

7. Żurek z jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku

Na taki przepis z pewnością czekają wielbiciele jajecznych potraw! Na Wielkanoc zjadamy dużo jajek, warto zatem urozmaicić sobie tę jajeczną ucztę i przyrządzić żurek z jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku. Danie to jest wykwintne, ale nie brakuje mu wyrazistego aromatu, a to za sprawą chrupiących chipsów z boczku. Malutkie przepiórcze jaja nie tylko dobrze smakują, ale również pięknie prezentują się w miseczce! Bazą dla tej zupy będzie SMAKOWITY Żurek Nasza Specjalność WINIARY.

8. Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Kolejną propozycją na wielkanocny żurek jest przepis z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem i kapustą. Żurek Nasza Specjalność WINIARY w połączeniu z aromatycznymi grzybami, smakowitym boczkiem, kapustą, intensywnymi przyprawami i oczywiście ziemniakami w formie zapiekanki, będzie doskonałym przepisem dla wszystkich, którzy cenią sobie sycące przepisy.

9. Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

Poza barszczem inną tradycyjną zupą, którą warto przygotować na Wielkanoc, jest oczywiście żurek. Naszą pierwszą propozycją tej zupy jest żurek z pieczoną kiełbasą, puree ziemniaczanym i pieczonym jabłkiem. Brzmi oryginalnie, ale zapewnimy, że jest to przepis wart wypróbowania. Żurek Nasza Specjalność WINIARY, kiełbasa w intensywnej marynacie z piwem i pieczonymi jabłkami oraz smakowitym puree to propozycja dla wszystkich, którzy nie boją się łączyć tradycji z nieoczywistymi dodatkami.
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty