Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Raclette – czym jest i jak zrobić? | Porady i inspiracje

Raclette – czym jest i jak zrobić?

Pod tym apetycznie brzmiącym słowem kryje się nie tylko wytwarzany od stuleci gatunek szwajcarskiego sera, ale przede wszystkim wyjątkowe danie, które nie tylko zaskakuje oryginalnym sposobem podania, ale także wybornym smakiem. Efektownie wyglądające raclette jest świetną alternatywą spotkania przy grillu – jego przygotowanie wspólnie z rodziną czy w gronie znajomych nie jest trudne i może okazać się prawdziwą przyjemnością.

Czym jest raclette?

Raclette to potrawa, której głównym składnikiem jest specjalny rodzaj półtwardego sera (o tej samej nazwie), produkowanego z niepasteryzowanego mleka krowiego i charakteryzującego się dość długim czasem dojrzewania. Jego historia sięga XIII wieku, kiedy to szwajcarscy i francuscy pasterze wypasający bydło w górach odkryli, jak smaczny jest ser roztopiony na gorących kamieniach. Przecinali oni cały serowy krąg na pół i umieszczali tuż przy ognisku. Stopionym serem polewali kawałki chleba lub upieczone wcześniej ziemniaki, które jeszcze raz podpiekali na rozgrzanych kamieniach ułożonych blisko ognia. Taka potrawa była bardzo sycąca i zapewniała pasterzom dawkę potrzebnej do pracy energii.

Nazwa tego wyjątkowego dania wywodzi się z języka francuskiego i oznacza „zeskrobywać”. A dlaczego? Ponieważ topiące się fragmenty sera były zdrapywane, i natychmiast jedzone z innymi dodatkami. W obecnych czasach mianem „raclette” określa się zarówno tę oryginalną potrawę, urządzenie do jej przygotowania, jak i specjalnie przeznaczony do dania ser, który chociaż jest dość twardy, to bardzo łatwo się topi w wysokiej temperaturze. W obecnych czasach nie przyrządzamy raclette przy ognisku, ale na płytkich patelenkach umieszczanych w specjalnym dwupoziomowym grillu.

Składniki do raclette

Rodzajów raclette i wykorzystanych do nich składników jest bardzo wiele. Wszystko zależy od naszego smaku oraz wyobraźni. W podstawowej wersji (oprócz oczywiście obowiązkowego alpejskiego sera raclette) używa się gotowanych lub upieczonych ziemniaków, pieczywa, korniszonów, marynowanej cebulki, kiełbasy oraz szynki. Jako dodatki można wykorzystać także grzyby, marynaty, warzywa (np. brokuł, cukinię, paprykę, pomidory, szparagi, bakłażany, cebulę) i ulubione przyprawy. Smak potrawy doskonale uzupełniają wyraziste sery (np. pleśniowe), niektóre owoce (figi, gruszki, konfitura z żurawiny), mięsa (plastry bekonu, kawałki pieczonego kurczaka, pepperoni, szynka parmeńska), owoce morza, jajka, a nawet chipsy.

Jak przygotować pyszne raclette?

Raclette to potrawa, która idealnie nadaje się do wspólnego przygotowania wraz z rodziną czy przyjaciółmi. To wspaniały pomysł na udane spotkanie w niewielkim gronie, ponieważ siedząc przy stole, każdy z gości będzie mógł skomponować sobie danie z ulubionych składników. Najważniejszym elementem w przygotowaniu raclette jest specjalny grill, wyposażony w płytkie patelenki. Urządzenie ustawiamy tak, by każdy z łatwością mógł do niego sięgnąć. Wokół grilla układamy pokrojony w plastry ser oraz talerzyki z innymi składnikami przeznaczonymi do skomponowania dania. Im jest ich więcej, tym goście będą mieli możliwość przygotować bardziej różnorodne rodzaje raclette. Każdy dostaje swoją patelenkę, na której będzie mógł zestawić wybrane dodatki i skomponować własny wariant potrawy.

Grille do raclette, oprócz miejsca do zapiekania zestawionych dań, posiadają w wierzchniej płycie elektryczny grill. To właśnie na nim podpieka się część składników, zanim będą zapiekane z serem na patelenkach. Na grillu podpieka się warzywa, owoce, bekon albo kawałki zamarynowanego wcześniej mięsa. Raclette można przygotować na dwa sposoby – albo zapiec wybrane dodatki oraz ser na patelence, albo ułożyć składniki na talerzu i polać je roztopionym w grillu serem. Idealnie nadające się do wspólnego biesiadowanie raclette to danie, które jest bajecznie proste w wykonaniu, a zarazem wyjątkowo efektowne i smaczne. Ogromna różnorodność składników, jakie można wykorzystać do jego przygotowania sprawia, że każdy będzie mógł się delektować własną, unikalną wersją tego apetycznego dania.

Polecane artykuły

3 pomysły na dania z serem ricotta – dlaczego warto go jeść
3 pomysły na dania z serem ricotta – dlaczego warto go jeść
Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
Jaki wybrać ser na sernik tłusty oraz półtłusty?
Jaki wybrać ser na sernik tłusty oraz półtłusty?
Testujemy miseczki do zapiekania
Testujemy miseczki do zapiekania
Jak zrobić grilla? Poznaj zasady dobrego grillowania.
Jak zrobić grilla? Poznaj zasady dobrego grillowania.
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu