Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Moja historia: wakacje na Bałkanach

W ciągu ostatnich 5 lat co roku, w okresie czerwcowo-lipcowym, jeździłem z ekipą produkcyjną nagrywać mój program kulinarny „David w Europie”. Podczas dwóch ostatnich sezonów zwiedzaliśmy Bałkany i południe Europy.

Czerwiec i początek lipca to dobry moment na odkrywanie tej części Europy. Pogoda jest piękna, turystów jest mało, wybór dostępnych świeżych i sezonowych produktów ogromny. Znajdziesz tam dużo warzyw, owoców, ryby i owoce morza, szeroką gamę nabiału i miodów. To właśnie w tej części Europy jadłem najlepszego arbuza (sprawdź nasze rady na temat arbuza). Było to w Czarnogórze. Słodki, soczysty, intensywnie czerwony i orzeźwiający.

Mieliśmy z ekipą telewizyjną zwyczaj zwiedzać najciekawsze bazarki w poszczególnych miastach. Dla mnie takie miejsca są jak DNA krajów. Nigdzie nie ma dwóch takich samych bazarów. Każdy ma swój specyficzny klimat, swoich charakterystycznych ludzi, sprzedawców, produkty i specjały. W ten sposób, będąc w Słowenii, a konkretnie w Ljubljanie, odkryłem niesamowitą ilość produktów ekologicznych.

W Rumunii natomiast, na największym bazarze w Bukareszcie, w trakcie zaledwie 2-godzinnych nagrań, zaprzyjaźniłem się z połową sprzedawców! Przychodzili do mnie, pokazywali swoje produkty, częstowali dla spróbowania, to było niesamowite doświadczenie.

W pewnym momencie zawołała nas jedna pani, abyśmy z kamerami przyszli nagrać jej stoisko. Sprzedawała zielone podłużne cienkie papryczki i mnóstwo świeżych ziół. Poczęstowała mnie tymi papryczkami i powiedziała coś po rumuńsku. Spróbowałem, potem ugryzłem konkretny kawałek papryczki, zaraz kolejny, zjadłem do końca. Kiedy odwróciłem się do kamery oczy zaczęły mi łzawić, gardło palić.

Szybko podsumowałem naszą spontaniczną pogawędkę i uciekłem szukać sklepu z nabiałem, gdzie kupiłem jogurt, który ugasił mój pożar. Okazało się później, że pani ostrzegła mnie, że papryczki są zdradzieckie, na początku nic nie poczujesz, ale po dłuższej chwili stają się piekielnie ostre. Dzięki temu, że nikt jej nie zrozumiał, do dziś wspominam ten dzień :)

Stwierdzenie „przez żołądek do serca” nagle nabrało sensu, i to jak!

Polecane artykuły

W jaki sposób można jeść figi
W jaki sposób można jeść figi
Jakie są rodzaje jabłek?
Jakie są rodzaje jabłek?
Ziemniaki na 5 sposobów
Ziemniaki na 5 sposobów
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu