Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
serwetki na stół

Jak złożyć serwetki na stół?

Serwetki pełnią nie tylko praktyczną funkcję, lecz także doskonale ozdabiają stół podczas uroczystości rodzinnych i oficjalnych przyjęć. Składanie serwetek to sztuka, którą z powodzeniem każdy z nas może opanować. To nie takie trudne! Sprawdź, jak składać serwetki w piękne kształty.

Jak złożyć serwetkę pod sztućce? Garść sprawdzonych pomysłów

Jak złożyć serwetki, aby móc schować w nich sztućce dla gości? Istnieje co najmniej kilka prostych i sprawdzonych sposobów. Tradycyjne serwetki na stół zazwyczaj wykonane są z bawełny i mają kwadratowy kształt o wymiarach 30 cm x 30 cm lub 60 cm x 60 cm. Taka wielkość pozwala na precyzyjne składanie serwetek.

Jednym z najpopularniejszych sposobów jest składanie serwetki w kimono. W pierwszej kolejności należy rozłożyć serwetkę płasko na stole, a jej górny róg zagiąć do siebie na 3 cm. Zagięty pasek należy odgiąć pod spód. Chwytamy prawy róg serwetki i zaginamy do jej środka. To samo należy zrobić z lewym rogiem, tworząc górę kimona. Dół serwetki składamy do góry tak, aby widoczny był kawałek kimona. Całość odwracamy na drugą stronę, a wystające rogi zaginamy i składamy jeden pod drugi. Serwetkę odwracamy na drugą stronę – powinna powstać kieszonka na sztućce.

A jak złożyć serwetkę w podstawową kieszonkę? Należy przygotować kwadratową serwetkę, zagiąć na pół i jeszcze raz na pół. Gdy powstanie kwadrat, należy chwycić serwetkę za róg i przyłożyć do przeciwległego rogu. Tak samo postępujemy z kolejnymi rogami, wkładając jeden róg trójkąta pod drugi – powinny powstać plisy. Następnie odwracamy serwetkę i zaginamy do środka na 1/3 szerokości. Drugi bok zaginamy tak, aby całkowicie zakrył serwetkę. Odwracamy i wkładamy sztućce.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Wachlarz, róża, serce – jak złożyć serwetki w fantazyjne kształty?

Składanie serwetki w stojący wachlarz to jedna z prostszych i efektownych metod. Złóż serwetkę w trójkąt, zaginając ją od dołu. Następnie dół serwetki zegnij w harmonijkę do 1/3 wysokości. Połóż serwetkę z harmonijką na dole i złam w połowie.

Jak złożyć serwetkę na stół w kształcie róży? To proste! W pierwszej kolejności ułóż z niej trójkąt, łącząc dwa przeciwległe rogi, zwiń serwetkę w długi rulon, a następnie w jeszcze jeden, tak aby powstała róża. Serwetkę w tym kształcie najlepiej włożyć do miseczki lub filiżanki, aby się nie rozwinęła.

Serwetka w kształcie serca będzie oczywiście najlepiej wyglądać w czerwonym kolorze. Jak złożyć serwetkę? Należy złożyć ją na pół tak, aby powstał trójkąt. Następnie jego dłuższe boki składamy do środka – wówczas uzyskamy kwadrat. Układamy serwetkę w taki sposób, by powstała pionowa linia skierowana w naszą stronę. Następnie górne rogi zawijamy pod spód. Aby serce idealnie prezentowało się na stole, warto wygładzić wszystkie nierówności.

Dekoracje na wielkanocny stół, czyli jak złożyć serwetki zajączki

Do przygotowania wielkanocnego zajączka będzie potrzebna papierowa kwadratowa serwetka. Zginając, tworzymy z niej prostokąt, a następnie składamy jeszcze raz na pół. Dwa boki kwadratu należy złożyć do środka tak, aby powstał latawiec. Następnie odwracamy je na zewnątrz, tworząc uszy zajączka. Powstały trójkąt zawijamy z dołu do góry. Zajączka odkręcamy wokół palca, zaginając lekko boki. Gotowe!

Jeżeli już wiemy, jak składać serwetki na stół wielkanocny, warto zadbać o pyszne dania, które również mogą stać się ozdobą świątecznego stołu. Można przygotować przede wszystkim słodkie ciasta na Wielkanoc, takie jak babka cytrynowa z majonezem czy mazurek z kremem budyniowym.

Warto również przyrządzić pyszne tradycyjne śniadanie wielkanocne, na przykład sałatkę jarzynową, roladki z szynki i jajka faszerowane na Wielkanoc. Święta nie mogą się obyć bez dań mięsnych na świąteczny obiad wielkanocny, takich jak na przykład pieczona karkówka w miodzie i musztardzie czy pieczeń rzymska z warzywami. Wszystkie dania wymagają specjalnej oprawy, dlatego warto zadbać nie tylko o wspaniały smak potraw, lecz także ozdoby świątecznego stołu w postaci dekoracyjnych serwetek.

Polecane artykuły

10 sałatek na Wielkanoc, które ozdobią świąteczny stół!
10 sałatek na Wielkanoc, które ozdobią świąteczny stół!
sosy do jajek
Sosy do jajek
Jak udekorować stół wielkanocny – poznaj pomysły i inspiracje | Winiary
Jak udekorować stół wielkanocny – poznaj pomysły i inspiracje
Jak udekorować sałatkę
Jak udekorować sałatkę? Pomysły i inspiracje
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu