Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak zapobiec pękaniu sernika?

Jak zapobiec pękaniu sernika?

Sekret udanego sernika tkwi w serze. Im będzie tłustszy, tym sernik wyjdzie lepszy i bardziej kremowy. Jednak nawet najlepszy i najsmaczniejszy ser nie uchroni Cię przed pękaniem sernika. Jak temu zapobiec?
  • Aby sernik nie popękał, najlepiej jest go upiec w kąpieli wodnej. Jest to najbardziej sprawdzony sposób na ustrzeżenie sernika przed nieestetycznymi pęknięciami, przypaleniami, a także opadaniem.
  • Jak piec ciasto na parze, aby nie popękało i nie opadło? Formę z wyłożona masą sernikową włóż do większego naczynia żaroodpornego lub innej większej formy, niż naczynie, w którym znajduje się Twój sernik. *
  • Wlej do niego wrzącą wodę – dzięki temu sernik będzie piekł się równomiernie razem z parą wodną, która zapewni mu odpowiednią wilgotność i uchroni od przypalenia.
  • Sernik upieczony w ten sposób, to niemal gwarancja wilgotnego i nie popękanego deseru, którym będzie się podczas świąt zajadać cała Twoja rodzina!


* Jeżeli nie masz tak dużego naczynia, aby zmieściła się w nim forma z sernikiem – nic straconego! Wystarczy, że naczynie wypełnione wodą postawisz poziom niżej w piekarniku. Będzie działało podobnie!

Polecane artykuły

Barszcz biały czy żurek? Która zupa pojawi się na Twoim wielkanocnym stole?
17 przepisów na wielkanocne ciasta i wypieki
Babeczki wielkanocne
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu