Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Jak zapobiec pękaniu sernika?

Jak zapobiec pękaniu sernika?

Sekret udanego sernika tkwi w serze. Im będzie tłustszy, tym sernik wyjdzie lepszy i bardziej kremowy. Jednak nawet najlepszy i najsmaczniejszy ser nie uchroni Cię przed pękaniem sernika. Jak temu zapobiec?
  • Aby sernik nie popękał, najlepiej jest go upiec w kąpieli wodnej. Jest to najbardziej sprawdzony sposób na ustrzeżenie sernika przed nieestetycznymi pęknięciami, przypaleniami, a także opadaniem.
  • Jak piec ciasto na parze, aby nie popękało i nie opadło? Formę z wyłożona masą sernikową włóż do większego naczynia żaroodpornego lub innej większej formy, niż naczynie, w którym znajduje się Twój sernik. *
  • Wlej do niego wrzącą wodę – dzięki temu sernik będzie piekł się równomiernie razem z parą wodną, która zapewni mu odpowiednią wilgotność i uchroni od przypalenia.
  • Sernik upieczony w ten sposób, to niemal gwarancja wilgotnego i nie popękanego deseru, którym będzie się podczas świąt zajadać cała Twoja rodzina!


* Jeżeli nie masz tak dużego naczynia, aby zmieściła się w nim forma z sernikiem – nic straconego! Wystarczy, że naczynie wypełnione wodą postawisz poziom niżej w piekarniku. Będzie działało podobnie!

Polecane artykuły

Barszcz biały czy żurek? Która zupa pojawi się na Twoim wielkanocnym stole?
Barszcz biały czy żurek? Która zupa pojawi się na Twoim wielkanocnym stole?
17 przepisów na wielkanocne ciasta i wypieki
17 przepisów na wielkanocne ciasta i wypieki
Babeczki wielkanocne
Babeczki wielkanocne
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu