Sekret udanego sernika tkwi w serze. Im będzie tłustszy, tym sernik wyjdzie lepszy i bardziej kremowy. Jednak nawet najlepszy i najsmaczniejszy ser nie uchroni Cię przed pękaniem sernika. Jak temu zapobiec?
- Aby sernik nie popękał najlepiej jest go upiec w kąpieli wodnej. Jest to najbardziej sprawdzony sposób na ustrzeżenie sernika przed nieestetycznymi pęknięciami, przypaleniami, a także opadaniem.
- Jak piec ciasto na parze, aby nie popękało i nie opadło? Formę z wyłożona masą sernikową włóż do większego naczynia żaroodpornego lub innej większej formy, niż naczynie, w którym znajduje się Twój sernik. *
- Wlej do niego wrzącą wodę – dzięki temu sernik będzie piekł się równomiernie razem z parą wodną, która zapewni mu odpowiednią wilgotność i uchroni od przypalenia.
- Sernik upieczony w ten sposób, to niemal gwarancja wilgotnego i nie popękanego deseru, którym będzie się podczas świąt zajadać cała Twoja rodzina!
* Jeżeli nie masz tak dużego naczynia, aby zmieściła się w nim forma z sernikiem – nic straconego! Wystarczy, że naczynie wypełnione wodą postawisz poziom niżej w piekarniku. Będzie działało podobnie!