Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Odmiany pomidorów różnią się od siebie wielkością, soczystością, mięsistością, smakiem, a nawet kolorem i słodkością.

Warto znać podstawowe odmiany i odpowiednio dopasowywać je do przyrządzanych potraw. Pomidory malinowe mają cienką skórkę, są delikatnie różowe i słodkie. Idealne do kanapek i sałatek, ale również jako przetwory na zimę.

Pomidory o kształcie podłużnym, czyli np. rzymskie, lima, śliwkowe są mięsiste i zawierają mało soku, zatem dobrze sprawdzą się do suszenia lub do przetworów. Pomidory koktajlowe i daktylowe są małe, słodkie i jędrne – najchętniej jedzone są w formie przekąski lub jako dodatek do sałatek.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty