Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jaja przepiórcze – jak włączyć je do wielkanocnego menu? | Artykuł Winiary

Jaja przepiórcze – jak włączyć je do wielkanocnego menu?

Jednym z najważniejszych symboli świąt Wielkanocnych są jajka, oznaczające triumf nad śmiercią i początek nowego życia. Dlatego też do świątecznego koszyka wkładamy pisanki, a gotowane jajka królują na wielkanocnym stole. Aby urozmaicić świąteczne menu, warto wykorzystać także mniej popularne jajka przepiórcze, z których możemy wyczarować wspaniałe potrawy.

Jajka przepiórcze – prawdziwy rarytas

Jajka przepiórek są dużo mniejsze od kurzych i charakteryzują się nierównomiernie nakrapianą skorupką, prezentującą się bardzo efektownie na świątecznym talerzu albo w wielkanocnym koszyczku. Warto włączyć je do codziennego menu, ponieważ mają mało tłuszczu przy bardzo wysokiej ilości mikroelementów i witamin. Uważa się, że nie wywołują reakcji alergicznych u osób uczulonych na kurze białko. Mogą je także spożywać osoby cierpiące na cukrzycę, astmę czy choroby nerek i wątroby.

Jajka przepiórcze można przechowywać poza lodówką do 30 dni, a w warunkach chłodniczych nawet przez 3 miesiące. Przed gotowaniem koniecznie sprawdzamy, czy nie są zepsute. Wkładamy je do miski z zimną wodą, a te sztuki, które wypłyną na wierzch, nie nadają się do spożycia. Warto także pamiętać, że te jajka gotuje się przez włożenie do wrzątku, a nie do zimnej wody, jak to się robi w przypadku jaj kurzych. Jajka przepiórek nie pękają pod wpływem dużej różnicy temperatur. Czas gotowania jest bardzo krótki, bo na miękko gotują się jedynie 90 sekund, a na twardo do 4 minut. Do jakich potraw świątecznych można użyć tych wyjątkowych jajek?

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Żurek z jajkami przepiórczymi

Urocze pstrokate jajka przepiórek z powodzeniem mogą zastąpić jaja kurze w przygotowaniu wszystkich potraw świątecznych. Ugotowane na twardo i przecięte na pół są doskonałym dodatkiem do tradycyjnego żurku. Ich niewielki rozmiar oraz intensywnie pomarańczowe i dość spore żółtka sprawiają, że jajka przepiórcze są prawdziwą ozdobą świątecznej zupy. Żur z nimi możemy podawać w formie tradycyjnej, czyli z białą kiełbasą i wędzonką, albo nieco nowocześniejszej, np. z przeciętymi wzdłuż i podsmażonymi na maśle frankfurterkami lub chipsami z boczku.

Jajka w zielonym majonezie

Z przepiórczych jajek możemy przygotować wyjątkowo efektowną przystawkę, idealną na wielkanocną ucztę. Kilka łyżek majonezu miksujemy z pęczkiem koperku lub szczypiorkiem i przelewamy na półmisek. Ugotowane i przekrojone jajka układamy na kolorowym majonezie. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na koniec dekorujemy drobno posiekaną papryczką chili i świeżym szczypiorkiem. Ugotowane na twardo jajka przepiórcze leżące na ziołowej pierzynce prezentują się tak samo jak smakują – wyśmienicie.

Sałatka z przepiórczymi jajkami

Niewielkie jajeczka przepiórki są doskonałym składnikiem sałatek. Świetnie się komponują z rukolą, cienkimi paseczkami marchewki, surowymi pieczarkami, czerwoną cebulą oraz pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym, tworząc pyszną przystawkę. Wszystkie warzywa przed zamieszaniem skrapiamy dressingiem miodowo-czosnkowym. Sałatka będzie się prezentować jeszcze ciekawiej, gdy zostanie ozdobiona płatkami migdałowymi i drobnymi kiełkami (np. brokuła).

Jajka w galarecie

Pełna gotowanych warzyw i mięsa galareta jest jedną z najpopularniejszych przystawek, które możemy znaleźć na świątecznym stole. Warto tę potrawę przygotować w nowej, oryginalnej odsłonie. Do wydmuszek z kurzych jaj dodajemy mięso, warzywa (marchew, zielony groszek) oraz ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajko przepiórcze. Wszystkie składniki zalewamy galaretą i pozostawiamy w chłodzie do całkowitego stężenia. Przygotowana w ten sposób przystawka na pewno mile zaskoczy wszystkich gości, którzy będą chcieli spróbować tak kolorowej i smacznej przekąski.

Wielkanocne koreczki

Ugotowane na twardo jajka przepiórcze mogą być świetnym składnikiem świątecznych koreczków. Są niewielkie (trzykrotnie mniejsze od jajek kurzych), dzięki czemu można je nabijać na wykałaczkę w całości. A co możemy dodać do koreczków, aby nabrały świątecznego smaku? Ugotowaną i pokrojoną w plastry białą kiełbasę, warstwę tartego chrzanu i odrobinę świeżej rzeżuchy. Jaka przepiórcze z pewnością nie wyprą ze świątecznej tradycji jajek kurzych, mogą być jednak ciekawym i pysznym elementem wielkanocnego śniadania.

Polecane artykuły

Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc!

Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc!

Lekkie dania wielkanocne!

Lekkie dania wielkanocne!

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Babeczki wielkanocne
Babeczki wielkanocne
Zwyczaje wielkanocne na Kaszubach ZwZ WINIARY
Zwyczaje wielkanocne na Kaszubach
przepisy wielkanocne ZWZ WINIARY
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu