Festiwal „Wina i Sery” znajdował się na Placu Przyjaciół Sopotu, tuż przed wejściem na słynne sopockie molo. Tego typu impreza to ciekawa atrakcja dla mieszkańców Trójmiasta i dla turystów odwiedzających Sopot – dla wszystkich osób spragnionych smaku wyśmienitych serów, dobrego wina, likierów i nalewek.
Festiwal „Wina i Sery” z całą pewnością wyróżnia tematyka i wyselekcjonowane produkty: domowe pieczywo, kwas chlebowy, swojskie szynki i wędliny, miody naturalne, domowe konfitury, czyli wszystko to, co idealnie komponuje się z serami i winem.
Kiermasze kulinarne dają lokalnym wytwórcom i importerom możliwość zaprezentowania swoich produktów, a zwiedzającym zakupienia rewelacyjnych serów, trunków i innych wyrobów. Na stoiskach wypatrzyłam słynne sery korycińskie, twarogi, sery pleśniowe i podpuszczkowe, sery kaszubskie długodojrzewające, sery kozie z gospodarstwa „Malinowy Chruściak” oraz wina polskie, francuskie, gruzińskie, włoskie, bułgarskie i wiele innych.
Tego typu imprezy dają nam też możliwość posmakowania wielu produktów przed zakupem, ale przede wszystkim porozmawiania z wystawcami i wytwórcami oraz z innymi kupującymi. Zdarza mi się wrócić do domu nie tylko z pysznymi produktami, ale i z ciekawym przepisem ☺️
Można tam spotkać prawdziwych smakoszy, pasjonatów i ludzi którzy z wypiekami na twarzy potrafią w niezwykle ciekawy sposób opowiadać o sprzedawanych wyrobach.