Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rukiew wodna w białej misce

Do czego wykorzystać rukiew wodną?

Co to za roślina?

Rukiew wodna cieszyła się ogromną popularnością już w czasach starożytnych. Grecy, Persowie i Rzymianie cenili tę niepozorną roślinkę nie tylko jako smaczną przyprawę, lecz także jako środek pobudzający, odświeżający oddech, a nawet leczący choroby psychiczne. W XIX w. rukiew była ważnym składnikiem diety ubogich ludzi, zwłaszcza klasy robotniczej, a także żołnierzy i marynarzy, gdyż leczyła szkorbut.

Uprawa tej odmiany rukwi jest nietypowa, bowiem rośnie w wodzie, dlatego jej hodowla odbywa się w specjalnych basenach. Rukiew jest jadalna właściwie w całości. Świetnie smakują zarówno liście, kwiaty, jak i niedojrzałe owoce. Wszystkie części najczęściej są używane jako składnik kanapek, omletów, zup, sosów oraz sałatek. Suszone listki rukwi wodnej wchodzą również w skład różnych mieszanek przyprawowych, nadając im nieco pikanterii i charakterystycznego aromatu.

Pyszne sałatki z rukwi wodnej

Rukiew jest doskonałym składnikiem sałatek i surówek, gdyż działa niemal na wszystkie zmysły – nadaje im chrupkości, odcienia świeżej zieleni, pikanterii i nieco pieprznego aromatu. Doskonale komponuje się zarówno z warzywami, różnymi odmianami sałat, jak i owocami, nawet grillowanymi czy konserwowanymi w słodkim syropie. W najprostszej wersji wystarczy umyte i wysuszone listki rukwi zmieszać z plastrami rzodkiewki, połówkami różnokolorowych pomidorków koktajlowych i półkrążkami pieczonej na maśle cebuli. Smaku całości nadadzą przyprawy, kilka kropel soku z cytryny i aromatyczna oliwa.

Słodko-ostra sałatka z rukwią wodną

A może tak przygotować sałatkę w wersji słodko-ostrej? Wyrazisty smak rukwi wodnej genialnie się łączy z cząstkami słodkiej pomarańczy, pestkami granatu, ostrej cebuli czerwonej i łagodnym awokado. Gdy sałatka zostanie skropiona sosem na bazie octu balsamicznego, miodu i przypraw, stanie się wyśmienitym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs.

Rukiew na ciepło

Rukiew jest uważana za jedną z najzdrowszych roślin na świecie. Nic więc dziwnego, że osoby, które doceniają jej smak i właściwości, odkryły nowe przepisy, w których listki warzywa wyjątkowo dobrze się sprawdzają, tworząc wraz z innymi składnikami zupełnie nowe smaki w popularnych dotąd potrawach. Kiedyś rukiew była pokarmem biedniejszych warstw społecznych, jednak teraz zaliczana jest do warzywnej elity, a dania z jej dodatkiem trafiają na stoły przy wyjątkowych okazjach, nawet wśród koronowanych głów Europy.

Dania obiadowe z rukwią wodną

Choć młode części rukwi najlepiej smakują na świeżo, bo wtedy są najbardziej chrupiące i aromatyczne, można z nich przygotować również wyśmienite danie obiadowe na ciepło. Wprawdzie pesto kojarzy nam się przede wszystkim z gęstym zielonym sosem, którego główne składniki to świeża bazylia, oliwa, orzechy piniowe, czosnek i twardy ser, to jednak z powodzeniem tę pastę można przyrządzić na bazie rukwi, która nadaje zdecydowanie bardziej pikantnej nuty. Gotowy sos jest bazą do wyjątkowo sycącego, choć lekkiego dania, jak penne z pomidorkami koktajlowymi. Otulone sosem pesto rurki makaronu zmieszane z przyprawami, połówkami soczystych pomidorów, ząbkiem czosnku, kozim serem i garścią orzechów włoskich nie tylko smakują wyśmienicie, lecz także dostarczają organizmowi wielu minerałów i witamin – bezcennych zwłaszcza w sezonie zimowo-wiosennym.

Polecane artykuły

Żółta brukiew – bogactwo kuchni polskiej
Żółta brukiew – bogactwo kuchni polskiej
Jak jeść pasternak?
Jak jeść pasternak?
Endywia i cykoria – poznaj ich tajemnice
Endywia i cykoria – poznaj ich tajemnice
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu