Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie ciemniały?

Dlaczego ciemnieją ziemniaki?

Ziemniaki ciemnieją na skutek utleniania. To naturalny proces, który nie ma wpływu na smak ani wygląd gotowych placków.

Co zrobić, aby ziemniaki nie ciemniały?

Jeśli chcesz zapobiec ciemnieniu, jest na to kilka sposobów:

  • smaż placki zaraz po utarciu ziemniaków;
  • możesz też posypać starte ziemniaki w misce warstwą mąki, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki – wtedy będą ciemniały wolniej;
  • innym sposobem jest dodanie kwasku cytrynowego, ale tu pamiętaj, iż wpływa on na smak placków ziemniaczanych.
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie były zbyt twarde
Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie były zbyt twarde?
Co zrobić i jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane po usmażeniu nie były zbyt tłuste
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane po usmażeniu nie były zbyt tłuste?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu