Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dlaczego ciemnieją ziemniaki?

Ziemniaki ciemnieją na skutek utleniania. To naturalny proces, który nie ma wpływu na smak ani wygląd gotowych placków.

Co zrobić, aby ziemniaki nie ciemniały?

Jeśli chcesz zapobiec ciemnieniu, jest na to kilka sposobów:

  • smaż placki zaraz po utarciu ziemniaków;
  • możesz też posypać starte ziemniaki w misce warstwą mąki, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki – wtedy będą ciemniały wolniej;
  • innym sposobem jest dodanie kwasku cytrynowego, ale tu pamiętaj, iż wpływa on na smak placków.
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty