Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Podobno w czasie Wielkanocy Polacy dzielą się na dwie grupy – tych, którzy uznają tylko barszcz biały i tych, dla których nie ma świąt bez żurku na stole. Postanowiliśmy stanąć po obu stronach i podzielić się z wami naszymi ulubionymi przepisami na żurki i barszcze białe.

1. Świąteczny żurek w chlebie

Dla tych, którzy na Wielkanoc wybierają żurek, mamy coś specjalnego – żurek razowy w chlebie. Wygląda efektownie w chlebowych miseczkach, a smakuje obłędnie podany z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Żeby ułatwić sobie świąteczne gotowanie, użyj nowego Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY z mąką z polskich zbóż i uprawianymi w Polsce majerankiem, cebulą i czosnkiem.

2. Barszcz biały z kiełbasą

Miłośnikom barszczu białego proponujemy zaś spotkanie z absolutną klasyką wielkanocnych przepisów. Tradycyjny barszcz biały, który gości na naszych stołach nie tylko od święta, najlepiej smakuje z klasycznymi dodatkami – ugotowaną i pokrojoną w kawałki białą kiełbasą oraz jajkiem na twardo. Aby w te święta wszystko się udało, sięgnij po Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY, w którym znajdziesz tylko wysokiej jakości składniki pochodzące z polskich pól. Będzie domowo i tradycyjnie.

3. Żurek z jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku

Jajka do wielkanocnej zupy nie muszą pochodzić od kury. Jeśli chcesz, by twój żurek wyróżniał się na świątecznym stole, wybierz przepis na żurek z jajkiem przepiórczym. Taki – tradycyjne i wyjątkowy jednocześnie – jest żurek na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY z mąką z polskich zbóż, w którym zamiast tradycyjnej kiełbasy pływa chrupiący i kuszący swoim aromatem chips z boczku, a jeszcze bardziej wielkanocnego charakteru nadaje dekoracja z rzeżuchy.

4. Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Jeszcze innym pomysłem na delikatne odejście od tradycji i nadanie Wielkanocy nowego smaku, jest przepis na barszcz biały z Barszczem Białym Nasza Specjalność WINIARY, w którym zamiast kiełbasy można użyć ulubionej szynki. Nietypowego wyglądu nadaje też jajko sadzone, które dzięki specjalnemu sposobowi przygotowania będzie idealnie miękkie i sprawi, że twoja rodzina już zawsze będzie wybierała słoneczne jajka sadzone w barszczu białym.

5. Kremowy żurek na wędzonce z ziemniaczanym puree

Wybierając przepisy wielkanocne, nie można zapomnieć też o tradycyjnym przepisie na żurek na wędzonce. Szczególnie takim, do którego podaje się aksamitne puree ziemniaczane, pachnące delikatnie gałką muszkatołową. Sam żurek przygotujesz łatwo na bazie Żurku na wędzonce Jak u Mamy WINIARY, z kawałkami surowej i wędzonej kiełbasy, dużą ilością czosnku i świeżym majerankiem, bez którego nie obejdzie się żadna wielkanocna zupa.

6. Barszcz leśny

W poszukiwaniu odrobinę innych smaków, ale wciąż wiernych klasycznym daniom wielkanocnym, warto spróbować grzybowego barszczu leśnego. Przygotowany z kiełbasą jałowcową, czosnkiem i garścią majeranku, barszcz ma wyjątkowo kuszący aromat, a grzybowa baza z Barszczu Białego z grzybami Jak u Mamy WINIARY, podkreślona dodatkiem sosu sojowo-grzybowego sprawia, że zarówno smakiem, jak i zapachem przywodzi na myśl letnią wycieczkę do lasu.

7. Tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi

Z kolei dla naprawdę żądnych przygód i odkrywania przepisów wielkanocnych na nowo, mamy... barszcz jako ciasto! A dokładniej, tartę z kruchego ciasta wypełnioną gęstym kremem z Barszczu Białego Nasza Specjalność WINIARY, kawałków aromatycznej białej kiełbasy i zapiekanych jajek przepiórczych. Zaskocz rodzinę odmienionym przepisem na wielkanocny barszcz biały!
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty