Pomagamy Ci w przygotowaniu Świąt i podpowiadamy, jak przygotować pyszne, wegetariańskie Boże Narodzenie.
Szykując wegetariańskie dania, pomyśl również o świątecznych dekoracjach. Suszone plastry pomarańczy pięknie zaprezentują się pomiędzy półmiskami na stole lub na choince. Najprościej przygotujesz je w piekarniku. Pokrój owoce na plastry o grubości 5 mm i osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Plastry ułóż na blasze tak, aby się nie stykały i włóż do piekarnika rozgrzanego do 100°C (lub 80°C z termoobiegiem). Susz je przez 3-5 godzin przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, co jakiś czas przewracając plastry na drugą stronę.
Ugotuj 300 g kaszy gryczanej - nawet 20 minut dłużej, niż standardowo, aby była bardzo miękka. Następnie odlej wodę, wystudź kaszę i zgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Do przygotowanej kaszy dodaj 4 łyżki mąki, 1 jajko oraz po szczypcie soli i pieprzu. Całość zagnieć na gładką masę.
Z uzyskanej masy uformuj wałeczki o grubości około 2 cm i potnij je na niewielkie kawałki.
Surowe kopytka wrzuć do wrzącej wody, zamieszaj i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Przygotuj Sos pieczeniowy WINIARY według przepisu na opakowaniu i polej nim ugotowane kopytka.
Do świątecznych wegetariańskich dań należą również słodkie wypieki. Pierniki, makowce, a także pojawiające się przy różnych okazjach serniki. Jeśli zdecydujesz się upiec właśnie sernik, skorzystaj z kilku naszych porad, aby nie opadł. Masę przygotuj ze składników o temperaturze pokojowej. Podczas pieczenia pilnuj temperatury – nie powinna być wyższa niż 180°C. Po upływie określonego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj ciasta od razu. Pozostaw je na przynajmniej pół godziny, a jeśli jest już mocno zarumienione tylko uchyl drzwiczki piekarnika.
Wegetariańskie święta Bożego Narodzenia nie muszą być nudne! Zapoznaj się zatem z największymi zaletami dań świątecznych w wersji wege. Kto wie, może przekonasz do nich nawet zagorzałych fanów mięsa?
Wegetariańskie potrawy wigilijne posiadają wiele zalet, ze względu na które, naprawdę warto się do nich przekonać. Przede wszystkim, samo ograniczenie spożycia mięsa w trakcie świąt, może korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie po posiłku. Dania wegetariańskie są bowiem zdecydowanie lżejsze i bardziej lekkostrawne. Potrawy w wersji wege są także bardzo smaczne. Możesz być zatem pewny tego, że Twoi goście będą się nimi zajadać, a być może nawet poproszą o dokładkę! Ponadto, potrawy wegetariańskie na święta wcale nie są szczególnie skomplikowane w przygotowaniu. Nie musisz więc obawiać się o to, że spędzisz w kuchni więcej czasu niż zazwyczaj. Kto wie, może uda Ci się nawet zaoszczędzić kilkadziesiąt minut na relaks przed wigilijną kolacją?
Dania świąteczne wegetariańskie wcale nie muszą mocno odbiegać od tych tradycyjnych. Jeżeli więc obawiasz się całkowitej rezygnacji ze swoich ulubionych posiłków, możesz być spokojny. Wigilijne wegetariańskie przepisy umożliwiają bowiem przyrządzenie dań, które są wizualnie podobne do swoich klasycznych odpowiedników, a na dodatek całkiem podobnie smakują. Jeśli kochasz kapustę, na pewno do gustu przypadnie Ci przepis na aromatyczną kapustę wigilijną z dodatkiem żurawiny i wyrazistego kminku. Zarówno Tobie, jak i Twoim gościom zasmakować może również roślinna wersja pasztetu. Można bowiem przyrządzić go nie tylko z kaszy, ale również z warzyw strączkowych, takich jak na przykład soczewica.
Z dużym prawdopodobieństwem zainteresują Cię również inne wegetariańskie przepisy na święta Bożego Narodzenia. Jeśli jesteś fanem nowinek kulinarnych i dań, które nie należą do szczególnie popularnych, zwróć swoją uwagę na muffiny z kiszoną kapustą oraz smakowitymi grzybami. Można zaserwować je solo, ale również z dodatkiem czerwonego czy białego barszczu. Fani kopytek będą zaś w stu procentach zadowoleni z tych przygotowanych na bazie kaszy gryczanej. Na wigilijnym stole nie może również zabraknąć sałatek. A może skusisz się na tort sałatkowy, zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej? Warzywny tort zaskoczy nie tylko swoim smakiem, ale i oryginalnym wyglądem?