Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Wielkanoc kojarzy się z tradycyjną kuchnią i zestawem ulubionych dań, które co roku powracają na stół ku radości domowników. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów, aby ponownie zachwycić swoich gości wyjątkowymi smakami!

1. Świąteczny żurek w chlebie

Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania bez miski gorącego żuru. Najlepiej z dodatkiem jajka na twardo i pysznej białej kiełbasy! Nasz przepis bazuje na porcji Żurku razowego WINIARY, który sprawia, że smak tej tradycyjnej zupy nabiera głębi. Zachęcamy do podawania jej w okrągłych chlebkach – to oryginalna alternatywa dla zwykłej zastawy.

2. Żurek z jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku

Jeśli masz ochotę na tradycyjne potrawy, ale w nieco innym wydaniu, wypróbuj ten przepis na żurek z niewielkimi jajkami przepiórczymi – gwarantujemy, że Twoja rodzina będzie nim zachwycona. Zamiast klasycznej kiełbasy proponujemy natomiast pyszny wędzony boczek. Całość szybko przygotujesz z pomocą torebki Żurku Nasza Specjalność WINIARY.

3. Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

Zamiast żuru wolisz barszcz biały? W takim razie podaj go z porcją tłuczonych ziemniaków, starannie doprawionych m.in. cebulą, czosnkiem i majerankiem. Do tego w zupie powinny się znaleźć jajka gotowane na twardo, boczek i kiełbasa. Takie połączenie zasmakuje wszystkim, którzy zasiądą z Tobą przy wielkanocnym stole! Do przyrządzania zupy wykorzystaj torebkę Barszczu białego Nasza Specjalność Winiary, a danie na pewno będzie udane.

4. Jajka z rzeżuchą

Wielkanoc to doskonała okazja, by spróbować jajek w różnych wariacjach smakowych. My polecamy zwłaszcza jajka faszerowane żółtkiem, szynką i rzeżuchą. Ta ostatnia nie tylko pysznie smakuje – stanowi też bogate źródło składników odżywczych. Ten wyjątkowy farsz w połączeniu z Majonezem Dekoracyjnym Winiary sprawi, że Twoja przystawka szybko zniknie ze stołu.

5. Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Jeśli lubisz połączenie jajek i kiełbasy, zapiecz je w kruchym cieście i podaj podczas uroczystego śniadania. Do tej przystawki doskonale pasuje dodatek Sosu chrzanowego Winiary, który sprawia, że smak dania staje się jeszcze bardziej wyrazisty.

6. Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

O wyjątkowości tego pasztetu decyduje sposób przyrządzenia kurczaka, którego najpierw trzeba ugotować w Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Po dodaniu starannie dobranych przypraw taki farsz należy zapiec w kruchym cieście, które możesz specjalnie ozdobić z okazji Wielkanocy. Dzięki temu danie będzie nie tylko smaczne, ale też zyska efektowny wygląd.

7. Schab pieczony z morelami

Jako danie główne proponujemy zestawienie słonego ze słodkim, czyli schab pieczony z morelami. Ta pozycja w wielkanocnym menu spodoba się zwłaszcza tym, którzy lubią mniej oczywiste połączenia smakowe. Warto podawać tę potrawę z Sosem chrzanowym WINIARY, który sprawia, że nabiera ona ostrości.

8. Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Słodkie morele doskonale smakują również z soczystym mięsem z indyka. Zwłaszcza jeśli zapieczesz je w kruchym francuskim cieście i zadbasz o dodatek chrupiących orzechów. To danie najlepiej podawać na ciepło, polewając je wcześniej aromatycznym Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY.

9. Tarta z czekoladowym kremem

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkości. Jeśli w Twojej rodzinie są miłośnicy deserów, znie podaj im tartę z kremem na bazie Budyniu o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY. Gotowe ciasto możesz ozdobić czekoladowymi jajkami.

10. Babka cytrynowa z majonezem

Najlepsze babki wielkanocne to te o puszystym cieście. Żeby osiągnąć taki efekt, warto sięgnąć po niestandardowe składniki, takie jak Majonez Dekoracyjny Winiary. To właśnie on sprawia, że babka zyskuje delikatny i pyszny smak.

11. Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Mazurek to wielkanocny deser, na który wielu czeka przez cały rok. Dlatego mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na to wyjątkowe ciasto. W naszej wersji mazurek jest pokryty warstwą słodkiej konfitury malinowej i kremem na bazie Budyniu o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY. To połączenie na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom!

12. Wiosenny tort sałatkowy

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc w polskim domu bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Zwykle podajemy ją w misce lub salaterce. Może tym razem warto wypróbować nowy, wyjątkowo efektowny sposób podania? Skorzystaj z naszej inspiracji i przygotuj wspaniały wiosenny tort sałatkowy z Majonezem dekoracyjnym WINIARY. Udekorowany zielonymi listkami i świeżymi warzywami może stać się głównym bohaterem rodzinnego spotkania!
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty