Inspiracje

Domowe wody smakowe

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Aby uniknąć picia słodzonych napojów, możesz sam przygotować kilka różnych wariantów wód smakowych, które polubią również Twoje dzieci

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Do zrobienia naturalnej wody smakowej wykorzystaj owoce i świeże zioła, dzięki którym takie napoje będą smaczne i zdrowe. Dzisiaj jakość wody z kranu w większość miast jest coraz lepsza, zatem do wód smakowych możesz wykorzystać kranówkę. 

Poniżej moje ulubione zestawy:

Woda ogórkowa - zblenduj cały obrany ogórek wraz z sokiem z połowy cytryny i wodą. Dodaj ulubione zioła jak listki mięty, werbeny czy estragonu (delikatny posmak anyżowy). Gotowy napój wstaw do lodówki. Proponuję przykryć dzbanek folią spożywczą, dzięki czemu woda nie przejdzie zapachami z lodówki. W gorące dni możesz dodatkowo wrzucić kilka kostek lodu.

Woda arbuzowa - zblenduj kilka plastrów arbuza (bez skóry i pestek) wraz z odrobiną wody i kilkoma listkami mięty. Skrop sokiem z limonki i również serwuj schłodzoną.

Jeśli nie lubisz pływających cząsteczek owoców, nie musisz blendować, możesz wodę tylko delikatnie wzbogacić poprzez dodanie ulubionych ziół i owoców i odstawienie na jakiś czas, najlepiej do lodówki. Polecam następujące zestawy, których możesz popróbować w zależności od sezonu i dostępność owoców i ziół:

  • rozmaryn + grejpfrut
  • granat + maliny
  • lawenda + cytryna (plasterki + sok)
  • truskawki + bazylia 
  • limonki (sok i ćwiartki) + arbuz + mięta
  • szałwia + jeżyny
  • ananas + imbir + mięta
  • pomarańcza + fenkuł (posmak anyżowy)
  • rabarbar + truskawki + tymianek

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!