Porady

Jak zrobić idealny kompot?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Z czego zrobić kompot?

Każdego lata przygotowuję orzeźwiające kompoty z dostępnych akurat owoców takich jak truskawki, czereśnie, maliny, morele, brzoskwinie, nektarynki, rabarbar, porzeczi itp.


Jak zrobić kompot?

Do dużej ilości wody dodaję pokrojone owoce i gotuję ok 15-30 min, w zależności od wybranych owoców (im więcej twardych owoców, tym dłuższy czas gotowania).

Taki kompot możesz delikatnie posłodzić miodem, cukrem trzcinowym, aromatyzować przyprawami (laską cynamonu, imbirem, goździkami, kardamonem, wanilią, itp).

Po zdjęciu z ognia jeszcze nie cedź, zostaw owoce w wodzie do ostygnięcia. Po wystudzeniu przecedź i przelej do dzbanka. Przechowuj w lodówce, będzie idealny na upalne dni. 

Ja dodaję zawsze jeszcze trochę soku z cytryny czy limonki, w zależności od owoców. Czasami przefiltrowany kompot zamrażam w foremkach do lodu albo robię „granitę" lub sorbet. Z kompotu można także przygotować doskonałe „popsicles”, wystarczą specjalne foremki do lodów na patyku i kilka godzin cierpliwości, kiedy będą się chłodzić w zamrażarce.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!