Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gotuj sezonowo! Listopad – jarmuż, rzodkiew biała i dynia - artykuł Winiary

Gotuj sezonowo! Listopad – jarmuż, rzodkiew biała i dynia

Listopadowa aura zazwyczaj nas nie rozpieszcza. Zimno, wiatr i deszcz dają się we znaki nawet najbardziej wytrwałym wielbicielom spędzania czasu na świeżym powietrzu. W chłodne dni warto przyrządzić rozgrzewające potrawy z takich sezonowych warzyw, jak jarmuż, rzodkiew i dynia.

Jarmuż – jakie ma właściwości?

Jarmuż łatwo poznać po długich, mocno pofałdowanych lub strzępiastych liściach tworzących niewielką rozetę. W zależności od odmiany mają one różny kolor – od ciemnożółtego, poprzez intensywnie zielony, na fioletowym kończąc. Ze względu na atrakcyjny wygląd, łatwość w uprawie oraz odporność na choroby i szkodniki jarmuż był uprawiany w Europie od czasów starożytnych. Ówcześni Rzymianie czy Grecy wiedzieli również, że niepozorny jarmuż zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Od niedawna to prawie całkiem zapomniane warzywo przeżywa swój renesans, przede wszystkim jako ważny składnik witaminowych soków warzywnych. W tradycyjnej kuchni polskiej jarmuż od stuleci był przygotowywany na obiad podobnie jak schabowy – w panierce z mąki, jajka i tartej bułki. Obsmażony krótko na patelni nabiera złocistego koloru, doskonałego smaku oraz delikatnej chrupkości.

Dania z jarmużem – jakie możesz przygotować?

Suszone w piekarniku liście jarmużu stają się kruche, dzięki czemu są doskonałym dodatkiem lub ozdobą przeróżnych dań – m.in. pieczonych mięs czy zup, np. aromatycznego kremu z białych warzyw z gruszką. Drobno posiekane liście mogą być również składnikiem różnych farszów i wypieków. W zimowy wieczór warto rozgrzać bliskich pysznym filetem kurczaka faszerowanym dynią, ryżem i jarmużem albo aromatyczną tartą drożdżową z kurkami, jarmużem oraz mięsem mielonym.

Chrupiąca rzodkiew biała – do czego pasuje?

Podłużne bulwy o śnieżnobiałym kolorze, przypominające kształtem przerośniętą pietruszkę to rzodkiew, która w ostatnich latach stała się dość popularna na warzywnych straganach. Smakiem nieco przypomina czerwoną rzodkiewkę, ale dzięki długiemu korzeniowi lepiej nadaje się do ucierania i przyrządzania chrupiących surówek, którym nadaje nieco pikanterii. Najprostsza surówka z białej rzodkwi doskonale pasuje do większości mięs, sznycli wegetariańskich czy potraw z grilla, a do startego warzywa wystarczy dodać przyprawy, jogurt i nieco świeżego koperku. Starta na grubych oczkach rzodkiew świetnie łączy się z innymi jarzynami, jak kukurydza, papryka, pomidory czy seler naciowy, tworząc surówki i sałatki o bardziej intensywnym smaku.

Przekąski i dodatki do dań z rzodkiewek

Choć rzodkiew zawiera w sobie sporo wody, po pokrojeniu na talarki i obtoczeniu w przyprawach warto zrobić z niej wyśmienite chipsy, idealne do chrupania solo lub z dodatkiem dipu, np. czosnkowego. Podzieloną na ćwiartki białą rzodkiew można również gotować z odrobiną soli, a kiedy stanie się miękka, polać przyrumienioną na maśle bułką tartą i podawać jako zamiennik ziemniaków do drugiego dania.

Dynia – do jakich dań pasuje królowa jesieni?

Pod koniec października pola uprawne pokrywają się kolorowymi dyniami o różnych rozmiarach. Te najmniejsze i o dziwacznych kształtach najczęściej pełnią funkcję ozdobną, jednak z reszty można przyrządzić wyjątkowo smaczne i pożywne dania. Dzięki łagodnemu smakowi miąższ dyni świetnie nadaje się do przygotowywania różnorodnych potraw – od pikantnych zup, poprzez kwaśne marynaty, łagodne sałatki, po słodkie wypieki i kremowe desery.

Dania z dyni – jakie możesz przygotować?

Chyba żadne danie nie rozgrzeje tak dobrze w zimowe popołudnie jak aksamitny krem z pieczonej dyni z dodatkiem świeżego imbiru, serwowany z chrupiącymi grzankami, chipsami z boczku lub prażonymi nasionami. Intensywnie pomarańczowy miąższ nadaje również niesamowitego koloru i smaku gulaszowi wołowemu podawanemu z kaszą jęczmienną. A co warto zrobić z purée dyniowego? Wyśmienity deser z nutką pomarańczy i mascarpone, zachwycający nie tylko nietuzinkowym smakiem, lecz także pięknymi warstwami z białego kremu, ciemnoczerwonych miksowanych malin oraz pomarańczowego miąższu z dyni udekorowanego świeżymi owcami i wiórkami czekoladowymi.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

Sezon na dynię! Ania w telewizji i wszystko o dyni
Sezon na dynię! Ania w telewizji i wszystko o dyni
Co jeść jesienią?
Co jeść jesienią? Sezonowe warzywa i owoce, czyli dary jesieni
podsumowanie października ZWZ WINIARY
Jesienne gotowanie, czyli podsumowanie października
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
podsumowanie listopada ZWZ WINIARY
Rozgrzewka przed zimą, czyli podsumowanie listopada
Przetwory z winogron
Przetwory z winogron na zimę
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu