WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami

1 zdjęcie do przepisu "Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 2
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Nie dobrze jest zapiekać się w złości, ale dobrze jest upiec coś pysznego na obiad! Dlatego podajemy przepis na zapiekankę makaronową z mięsem i brokułami, która nie tylko nasyci zmysł smaku, ale także poprawi Twój nastrój!
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
SOSER WINIARY 2 łyżki czubate
makaron penne 200 g
brokuł 1 sztuka
duża cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
mielone mięso 200 g
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka czubata
śmietana 18% 250 ml
jajka 3 sztuki
starty żółty ser 100 g
sól, pieprz do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Makaron ugotuj al dente.

    • makaron penne
  2. Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj we wrzątku przez około 5 minut.

    • brokuł
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.

    • duża cebula
    • olej
  4. Dodaj mięso i całość chwilę przesmaż.

    • mielone mięso
  5. Dopraw solą i pieprzem.

    • sól, pieprz
  6. Obierz czosnek i posiekaj go.

    • czosnek
  7. Czosnek dodaj do mięsa, duś około 10 minut.

    • mielone mięso
    • czosnek
  8. Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wyłóż połową makaronu. Następnie dodaj mięso z sosem, resztę makaronu i brokuł.

  9. Śmietanę wymieszaj z jajkami i żółtym serem. Wlej do naczynia.

    • śmietana 18%
    • jajka
    • starty żółty ser
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 30 minut.

przeczytaj 9 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

ja zapiekankę zrobiłam z makaronem pełnoziarnistm świderki, smakuje wyśmienicie

Winairy531800
19 września 2013
zgłoś do moderacji

takie zapiekanki są najlepsze!

justina83
2 września 2013
zgłoś do moderacji

Robilam podobna i całkiem całkiem, spróbuję ta zrobić może będzie lepsza :)

Winb8c54fc4
27 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Klasyczna zapiekanka urozmaicona odrobiona zieleniny. Produkty swietnie sie komponuja. Brokul nadaje zapiekance delikatny smak. Goraco polecam.

madz1ol
8 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Ja kupiłam 18% kwaśną, i wyszło bardzo pysznie :)

Agnieszqq
14 grudnia 2012
zgłoś do moderacji

właściwie to jaka powinna być śmietana kwaśna czy słodka?

Wina2c311d3
3 grudnia 2012
zgłoś do moderacji

Wypróbowałam, wyszło rewelacyjnie i przepysznie :)

Agnieszqq
28 listopada 2012
zgłoś do moderacji

ta zapiekanka chyba nigdy mi się nie znudzi!!!

hokuspokus
28 lutego 2012
zgłoś do moderacji

Zapiekanka z brokułem to jest to, co tygrysy lubią najbardziej :D Jestem bardzo ciekawa, jak to wyjdzie z mięsem mielonym i Soserem.

Koraliczek
26 lutego 2012
zgłoś do moderacji
przeczytaj 9 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

1