Po warzywa należy sięgać przez cały rok. Są doskonałym źródłem witamin, mikroelementów i innych cennych składników odżywczych. Można je jeść na surowo, w postaci smacznych surówek czy sałatek, ale też po ugotowaniu. Świetnie smakują także podane w formie przepysznych deserów. Ciasta z warzywami nie różnią się bowiem smakiem od wypieków przyrządzanych na bazie tradycyjnych składników. Nie tylko są smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim łatwo się je robi. Marchewka, szpinak, a może fasola? Jakie warzywa można wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta i wedle której receptury warto je przyrządzić?

Słodkie wypieki dla każdego łasucha 

Chociaż trudno to sobie wyobrazić, okazuje się jednak, że warzywa świetnie sprawdzają się jako składniki ciast. Co więcej, wykorzystując je w tym celu, uzyskujemy zaskakujące efekty. Warzywne dodatki nie tylko bowiem korzystnie wpływają na smak ciast, ale sprawiają także, że po upieczeniu ciasta te są lekkie, wilgotne i przez długi czas zachowują świeżość. Nie tracą też walorów smakowych, co najbardziej martwi łasuchów, uwielbiających słodkie wypieki. Warzywa zawierają w sobie sporo cukru, dlatego nie trzeba się zbytnio martwić, że przyrządzone na ich bazie ciasta będą mało słodkie. Przepisów na ciasta z warzyw jest mnóstwo, dlatego jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, warto je wypróbować. 

Sprawdzone przepisy na pyszne ciasta z warzywami 

Jednym z najbardziej znanych i chętnie przyrządzanych wypieków warzywnych jest ciasto marchewkowe. Słodkie, o niezwykle miękkiej i wilgotnej konsystencji, w smaku przypominające nieco klasyczny piernik. Oprócz tradycyjnych składników, takich jak mąka pszenna, ziemniaczana, jaja i cukier, do przyrządzania ciasta potrzebna jest marchew. To właśnie dzięki niej ciasto po upieczeniu ma charakterystyczną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Utarta marchewka w trakcie pieczenia mięknie i sprawia, że struktura ciasta jest wyjątkowa. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej dodaje niepowtarzalnego, korzennego smaku, który trudno zapomnieć. 

Nie tylko marchewka jest doskonałym składnikiem słodkich wypieków. Zdrowe ciasto z warzyw można przyrządzić także na bazie szpinaku. Leśny mech to deser, który robi furorę zawsze, kiedy pojawia się na stole. To wyjątkowo smaczne, mięsiste i wilgotne ciasto, a co najważniejsze — w zaskakującym, zielonym kolorze. A wszystko to, dzięki użyciu szpinaku, który pozornie nie ma nic wspólnego ze słodkimi wypiekami. Świeży lub mrożony, dokładnie rozdrobniony za pomocą blendera, dodaje się do masy przyrządzonej z utartych jaj, cukru i niepełnej szklanki oleju. Oczywiście konieczna jest również mąka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszane wszystkie składniki przelewamy do formy i pieczemy. Ciasto smakuje rewelacyjnie przełożone kremem mascarpone i udekorowane owocami granatu, borówkami lub malinami i listkami mięty. Nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale tak też smakuje. 

Zaskakujący smak, wyjątkowa konsystencja 

Warzywne ciasta mają zaskakująco dobry smak i niepowtarzalną miękką i wilgotną konsystencję. Nie tylko wybornie smakują i intrygująco wyglądają. Są także mniej kaloryczne i bardziej bogate w cenne składniki odżywcze, niż tradycyjne ciasta. To sprawia, że warto na stałe je włączyć do swojego jadłospisu. Takie zdrowe, słodkie przekąski na pewno będą ciekawym urozmaiceniem diety i wzbogacą ją o ważne elementy. 

Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty