Jak przygotować wielkanocny stół, aby każdy członek rodziny, również weganin, był zadowolony? Najlepszym sposobem jest stosowanie zamienników — w przypadku sałatki warzywnej wystarczy zamienić klasyczny majonez na ten w wersji wege. Wówczas każdy gość będzie usatysfakcjonowany. Jednak co z jajkami? Na rynku można znaleźć wiele zamienników jajek do ciast, są to na przykład zmielone orzechy połączone z olejem roślinnym czy aquafaba — woda pozostała po ciecierzycy z puszki. Jedną z potraw, której również nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, jest żurek. Bez problemu można przygotować go w wersji wegańskiej — na wywarze z warzyw i suszonych grzybów. Do bulionu należy dodać zakwas, zaś jajka dobrze jest zastąpić gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Kwestię kiełbasy można pominąć lub wykorzystać wegański zamiennik.
Ciasto wielkanocne wegańskie również nie powinno sprawiać większych problemów podczas przygotowywania. Wystarczy jedynie korzystać z zamienników jaj i mleka — w tym celu można wykorzystać rozgniecionego banana, mus z awokado czy napoje roślinne.
Chyba nikt nie może sobie wyobrazić wielkanocnego stołu bez babki czy sernika. Jak przygotować je w wegańskiej wersji?
Tradycyjną babkę wielkanocną, którą już lata temu przygotowywały nasze babcie i prababcie, można nieco zmodyfikować, aby otrzymać ich wegańską wersję. Wystarczy poznać i zacząć wykorzystywać zamienniki produktów pochodzenia zwierzęcego, aby stworzyć pyszne ciasto, które zapadnie w pamięci wszystkich gości.
W przypadku drożdżowej, wegańskiej babki wielkanocnej wystarczy wymienić krowie mleko na wybrany napój roślinny. Drożdże tak samo wyrosną na rozczynie zrobionym w taki sposób, dzięki czemu nie trzeba się martwić o to, że ciasto się zapadnie lub w ogóle nie urośnie.
Kolejnym ciastem, które jest wręcz niezbędne na wielkanocnym stole, jest sernik. W wegańskiej wersji będzie równie pyszny, co więcej, potrzebuje on jeszcze mniejszego nakładu pracy, niż tradycyjna wersja. Choć twaróg może się wydawać trudniejszy do zastąpienia roślinnym produktem, wystarczy jedynie sięgnąć po kaszę jaglaną lub tofu. Podobnie jak w przypadku babki, mleko można zastąpić dowolnym napojem roślinnym, a jajka orzechami. Przygotowując wegańskie dania czy ciasta, można nie tylko wyeliminować z przepisu produkty pochodzenia zwierzęcego, ale i podnieść jego walory zdrowotne. Wystarczy zmniejszyć ilość cukru i wykorzystywać wyłącznie ekologiczne produkty wiadomego pochodzenia.
Wege ciasta na Wielkanoc są więc bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a z pewnością ucieszą i zostaną docenione przez każdego weganina podczas wielkanocnego śniadania. Niejeden gość nawet nie zorientuje się, że nie je ciasta z tradycyjnego przepisu babci, a z jego unowocześnionej, zdrowszej wersji. Chętnie jedzą je nie tylko weganie, ale i wszystkie osoby, które choć raz spróbują takiego wypieku.