Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krewetki – królowe owoców morza 

Krewetki należą do najbardziej lubianych owoców morza. Swoją popularność zawdzięczają bardzo delikatnemu i smacznemu mięsu o wysokiej wartości odżywczej. Spożywanie tych niewielkich skorupiaków niesie ze sobą same korzyści – są lekkostrawne, przygotowanie ich zajmuje bardzo mało czasu, wspaniale pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw, a także uznawane są za silne afrodyzjaki. Wiele osób uważa krewetki za wykwintne i drogie danie, dlatego też najczęściej spożywają je w restauracjach. Tymczasem te pyszne skorupiaki dostępne są niemal w każdym większym sklepie i to za przystępną cenę. Najlepiej ich szukać w dziale mrożonek lub na stoisku z rybami. 

Krewetki różnią się pod względem rozmiaru. Te najmniejsze – koktajlowe – będą najlepsze do przygotowania sosów, sałatek oraz popularnego w Ameryce koktajlu z krewetek. Te większe – tygrysie i królewskie – z racji swoich gabarytów doskonale pasują do wykwintnych dań głównych, szaszłyków oraz smażenia w cieście czy pieczenia na grillu. Często stanowią także główny dodatek lub dekorację przepysznych sałatek z owocami morza. 

Lekkie i smaczne sałatki z krewetkami 

Chcesz zaskoczyć gości i podać nietuzinkową sałatkę, która wyróżnia się pięknymi kolorami oraz wyszukanym smakiem? Przygotuj sałatkę z mango i krewetek, będącą doskonałym przykładem na niestandardowe połączenie różnorodnych składników, które skomponowane w jednej sałatce zaskakują bogactwem smaków i aromatów. Marynowane w ziołach krewetki tygrysie nabierają niesamowitego aromatu, a ich delikatne mięso idealne łączy się z plastrami słodkiego mango i mieszanką kolorowych sałat. Wszystkie składniki sałatki polej delikatnym sosem majonezowo-keczupowym oraz dodaj garść prażonych nasion słonecznika. Do sałatek świetnie nadają się także chrupiące krewetki w cieście lub krewetki cytrynowo-czosnkowe o wyśmienitej, egzotycznej nucie smakowej. 

Z krótko pieczonych krewetek warto przygotować wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego. Mnóstwo smacznych warzyw i owoców, takich jak awokado, marchew, ogórki, sałata rzymska, kolendra, zrolowanych z dużymi krewetkami i skropionymi sokiem z limonki – to danie lekkie i wykwintne zarazem. Owoce morza doskonale łączą się z morskimi rybami. Na upalne popołudnia warto przygotować chłodzącą sałatkę z łososiem wędzonym z dodatkiem krewetek w zalewie, selera naciowego i kawałków grejpfruta. Jeśli podamy sałatkę w miseczkach zrobionych z połówek różowego grejpfruta, będzie jeszcze bardziej wyjątkowa. Pycha!