Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Warzywa gruntowe

Przepisy na dania z rzepą

Dania z rzepą zaleca się przy kaszlu i zapaleniu dróg oddechowych, kamicy nerkowej i anemii. Czarna rzepa jest pyszna na surowo, w prostych warzywnych surówkach i sałatkach, a także gotowana lub duszona, jako składnik zup oraz potraw z drobiem, baraniną czy wieprzowiną.

Przepisy 2
Surówka z białej rzepy

Surówka z białej rzepy

15 min Łatwy
Surówka z czarnej rzepy z selerem

Surówka z czarnej rzepy z selerem

15 min Łatwy

Pokryte czarną skórką bulwy rzepy (zwanej też czarną rzodkwią) kryją w sobie pikantny, biały miąższ o intensywnej woni. Walory odżywcze i lecznicze rzepy są znane od tysiącleci i stały się wręcz przysłowiowe. Niskokaloryczna rzepa zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, a ponadto bakteriobójcze fitoncydy oraz związki pobudzające pracę przewodu pokarmowego. Dania z rzepą zaleca się przy kaszlu i zapaleniu dróg oddechowych, kamicy nerkowej i anemii. Czarna rzepa jest pyszna na surowo, w prostych warzywnych surówkach i sałatkach, a także gotowana lub duszona, jako składnik zup oraz potraw z drobiem, baraniną czy wieprzowiną.

Kalorie

22 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Rzepa jest bogata w potas, natomiast pozostałych składników mineralnych zawiera już znacznie mniej. Uznawana jest za cenny składnik w walce z przeziębieniem, anginą czy katarem, jako że zawiera witaminę C. Przeciwdziała także wypadaniu włosów.

Ciekawostki

Z rzepy bardzo łatwo zrobić syrop. Wystarczy wsypać cukier do wydrążonego warzywa i odczekać kilka godzin, aż w wydrążonej rzepie pojawi się płyn.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu