Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Warzywa gruntowe

Przepisy na dania z rzepą

Dania z rzepą zaleca się przy kaszlu i zapaleniu dróg oddechowych, kamicy nerkowej i anemii. Czarna rzepa jest pyszna na surowo, w prostych warzywnych surówkach i sałatkach, a także gotowana lub duszona, jako składnik zup oraz potraw z drobiem, baraniną czy wieprzowiną.

Przepisy 2

Surówka z czarnej rzepy z selerem

Surówka z czarnej rzepy z selerem

15 min Łatwy
Surówka z białej rzepy

Surówka z białej rzepy

15 min Łatwy

Pokryte czarną skórką bulwy rzepy (zwanej też czarną rzodkwią) kryją w sobie pikantny, biały miąższ o intensywnej woni. Walory odżywcze i lecznicze rzepy są znane od tysiącleci i stały się wręcz przysłowiowe. Niskokaloryczna rzepa zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, a ponadto bakteriobójcze fitoncydy oraz związki pobudzające pracę przewodu pokarmowego. Dania z rzepą zaleca się przy kaszlu i zapaleniu dróg oddechowych, kamicy nerkowej i anemii. Czarna rzepa jest pyszna na surowo, w prostych warzywnych surówkach i sałatkach, a także gotowana lub duszona, jako składnik zup oraz potraw z drobiem, baraniną czy wieprzowiną.

Kalorie

22 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Rzepa jest bogata w potas, natomiast pozostałych składników mineralnych zawiera już znacznie mniej. Uznawana jest za cenny składnik w walce z przeziębieniem, anginą czy katarem, jako że zawiera witaminę C. Przeciwdziała także wypadaniu włosów.

Ciekawostki

Z rzepy bardzo łatwo zrobić syrop. Wystarczy wsypać cukier do wydrążonego warzywa i odczekać kilka godzin, aż w wydrążonej rzepie pojawi się płyn.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu