Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mleko i jego kulinarne zastosowania 

Mleko możemy kupić w różnej postaci i z różną zawartością tłuszczu. W Polskich sklepach najczęściej dostępne jest tylko mleko krowie i to właśnie ono stanowi domyślny składnik różnych przepisów z mlekiem. U części dorosłych osób zanika zdolność trawienia laktozy, przez co spożywanie surowego mleka może wywołać u nich dolegliwości gastryczne. Jednak producenci coraz częściej oferują mleko bez laktozy, którym spokojnie można zastępować mleko laktozowe we wszystkich przepisach. Poza tym na rynku dostępne są też mleka roślinne – między innymi sojowe, ryżowe i migdałowe – które mają nieco inne właściwości od mleka krowiego, ale w części przepisów na dania z mlekiem mogą stanowić jego zastępnik. Zamiana mleka krowiego na roślinne może sprawić, że danie będzie odpowiednie dla wegan. Innym jeszcze składnikiem jest mleko kokosowe. To także mleko roślinne, które wbrew obiegowej opinii nie jest zamknięte w owocach kokosu (tam znajdziemy wodę kokosową), ale wytwarzane z jego miąższu. Mleko kokosowe sprzedawane jest najczęściej w puszkach, a używa się go przede wszystkim do dań z kuchni azjatyckich – na przykład curry albo orientalnych zup. 

Przepisy na dania z mlekiem 

Zapoznaj się z naszymi przepisami z mlekiem na pyszne, wartościowe posiłki: od kremowych zup mlecznych przez desery po fantazyjne koktajle i domowe lody. Ale znajdziesz też tutaj przepisy z mlekiem na dania wytrawne: naleśniki, krokiety z warzywno-grzybowym farszem, pizzerinki i placuszki. Sprawdź również pomysły na otrębowe omlety z mlekiem, tarty, domowe pączki i przepyszne ciasta. A może… rosół z delikatnymi, lanymi kluseczkami? Na domowe podwieczorki z mlekiem dla małych i dużych łasuchów polecamy porcję mleka w postaci czekoladowego lub waniliowego budyniu – na zimno lub na gorąco.