Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto z galaretką pomarańczową

Pomysły na ciasta z mandarynkami - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na ciasta z mandarynkami. Zobacz przepisy kulinarne na ciasta oraz ciastka z owocami, aby roztoczyć smakowity zapach w kuchni!

Przepisy 2
Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

2 godz 2 min Łatwy
Sernik z mandarynkami i kokosem

Sernik z mandarynkami i kokosem

1 godz 25 min Łatwy

Do których wypieków można dodać mandarynki? 

Mandarynki to niewielkie cytrusy, wyglądem przypominające nieco pomarańcze. Miękka skórka kryje bardzo soczysty miąższ o przyjemnym, słodkim, lecz zarazem orzeźwiającym smaku. Owoce te same w sobie są znakomitą i pełną witamin przekąską. Kawałki mandarynek dodaje się także do egzotycznych sałatek, koktajli, a nawet mięs. Bardzo często można je znaleźć w pysznych deserach i ciastach, zwłaszcza tych przygotowywanych na zimno. 

Obrane z błonek cząstki mandarynek można dodać do delikatnego ciasta jogurtowego, a wyciśniętym i odcedzonym sokiem polewa się biszkopt, będący później warstwą tortu cytrusowego lub egzotycznego. Słodkie mandarynki nadają niezwykłego aromatu lekkim sernikom z dodatkiem puszystej warstwy bezowej. To łatwe w przygotowaniu ciasto nie tylko wygląda elegancko, lecz także charakteryzuje się doskonałym smakiem i kusi subtelnym, pomarańczowym aromatem. Małe kawałki mandarynek zmieszane z budyniem mogą być także pysznym farszem do drożdżówek lub drobnych wypieków z ciasta francuskiego, nadając im słodkiej, nieco egzotycznej nuty smakowej. 

Mandarynki jako ozdoba ciast 

Obrane i pozbawione pestek cząstki mandarynek mogą stanowić doskonałą ozdobę do ciast. Wierzch sernika czy ciasta z masą śmietanową wystarczy udekorować równomiernie rozłożonymi kawałkami owoców, a następnie zalać przezroczystą lub jasną w odcieniu galaretką (np. pomarańczową, cytrynową). Obrane mandarynki, po pokrojeniu w plasterki, tworzą podobne do kwiatów wzory, które są znakomitą dekoracją tortów oraz serników przygotowywanych bez pieczenia. 

Aby zachować cudowny aromat mandarynek, warto zrobić z nich konfitury, przełożyć do niewielkich słoiczków i przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Przygotowanie konfitur jest bardzo proste. Wystarczy owoce obrać ze skórek, przełożyć do garnuszka i gotować z dodatkiem cukru, często mieszając, aż do zgęstnienia. Taka wyśmienita konfitura świetnie się nadaje nie tylko do pieczywa czy naleśników, lecz może być także składnikiem przeróżnych pysznych wypieków, takich jak świąteczne mazurki, słodkie tarty owocowe, drożdżówki czy egzotyczne rolady z miękkiego ciasta biszkoptowego. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu