Sos Włoski WINIARY

Oceń ten produkt!

5/5 5 10 5 1
  • Porcje 2

5/5 5 10 5 1
  • Porcje: 2

Nasze sosy pomidorowe Winiary przygotowujemy na bazie tradycyjnej śródziemnomorskiej receptury „Tomate Frito”.

Najpierw wolno smażymy cebulkę z oliwą z oliwek i przyprawami. Następnie dodajemy dojrzałe, śródziemnomorskie pomidory i aromatyczne zioła. Gotujemy wszystko razem do chwili, gdy składniki połączą się w harmonijną całość. Wiemy, że doskonały smak wymaga czasu, dlatego nie dodajemy mąki ani skrobi, lecz czekamy, aż sos zredukuje się i zagęści w naturalny sposób.

To właśnie stąd bierze się głębia i intensywność pomidorowego smaku oraz gęsta konsystencja naszych sosów, która przywodzi na myśl sosy przygotowywane samodzielnie w domu.

Sposób przygotowania

  1. Sos podgrzej i gotuj ok. 3 min.
  2. Wymieszaj z ugotowanym wcześniej makaronem.
  3. Posyp tartym żółtym serem.

pomidory (kawałki i przecier) (52,1%), pasta pomidorowa (16%), woda, cebula (6,4%), olej słonecznikowy, pieczarki (4,9%), oliwki (2,2%), cukier, sól, oliwa z oliwek (0,9%), liść pietruszki, czosnek, pieprz czarny

  • makaron (200 g)
  • ser żółty starty ( do smaku)
Typowe
wartości odżywcze
Wartość odżywcza po przyrządzeniu w 100g w porcji 390 g % RWS* w porcji 390g
Wartość energetyczna 155kcal 604kcal 30%
Białko 4,5g 17,6g 35%
Węglowodany 23,9g 93,2g 36%
w tym cukier 2,8g 10,9g 12%
Tłuszcze 4,3g 16,8g 24%
w tym nasycone 0,9g 3,5g 18%
Błonnik 1,3g 5,1g -
Sól 0,54g 2,1g 35%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!