Słodki, gęsty miód, który tak lubimy, jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego roślin miododajnych oraz wydzielin drzew. Jego kolor, przejrzystość i smak różnią się w zależności od rodzajów.
Najpopularniejszymi miodami są te nektarowe (kwiatowe), mające jasny odcień, intensywnie słodki aromat i łagodny smak. Są one najczęściej używane jako składnik wypieków i potraw, a także stanowią świetny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Większą pikanterią i ciemnobrązowym kolorem wyróżniają się miody spadziowe, przy czym te zebrane z drzew iglastych mają dodatkowo żywiczny posmak. Ostatnią grupą są miody mieszane, będące połączeniem miodów wielokwiatowych i spadziowych. Po które z nich warto sięgnąć i jak rozróżnić te najpopularniejsze?
Gdy tylko otworzy się słoik z tym miodem, od razu otacza nas niesamowity zapach kwiatów lipy, rozkwitających zazwyczaj na początku wakacji. Miód ten wyróżnia się jasnożółtym, czasami bursztynowym, kolorem i lekko pikantnym smakiem. Podobnie jak herbata lipowa, tak i powstały z nektaru miód ma niezwykłe właściwości – pomaga przezwyciężyć infekcje dróg oddechowych, kaszel oraz przeziębienie. Ponadto działa łagodnie uspakajająco, łagodzi stres i ułatwia zasypianie, dlatego też warto przed snem wypić kubeczek herbaty lub ciepłej wody z dodatkiem złocistego miodu lipowego.
Usiane żółtym kwieciem pola rzepakowe są idealnym miejscem dla pszczół na zbiory nektaru. Powstaje z niego niemal biały, zazwyczaj nieprzezroczysty miód o kremowej konsystencji i ostrym smaku. Ze względu na to, że jest najsłodszy ze wszystkich miodów i stanowi szybkie źródło energii, jest częstym dodatkiem do napojów oraz przekąsek dla osób intensywnie uprawiających sporty.
Miód akacjowy z wyglądu jest zbliżony do lipowego. Jego bursztynowy albo złoty kolor i duża przejrzystość sprawiają, że należy do najchętniej wybieranych miodów. Zawiera on dużo fruktozy, dzięki czemu może być używany jako zamiennik cukru zarówno do ciepłych czy zimnych napojów, jak i w formie przyprawy do deserów, wypieków lub dań głównych.
Przyjemny owocowy smak i niezwykły aromat – tym właśnie wyróżnia się miód malinowy od innych powstałych z kwiatów, dlatego też jest szczególnie lubiany przez dzieci oraz amatorów wszelkich łakoci. Warto zachować na zimę przynajmniej słoiczek z miodem malinowym, ponieważ ze względu na działanie napotne i rozgrzewające świetnie się sprawdza przy przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych.
W zależności od rodzajów drzew (iglaste, liściaste), z których powstał, miód spadziowy może mieć barwę od brunatnozielonej poprzez brązową aż po niemal czarną. Miody te zawierają najwięcej cennych składników, dlatego też nieraz są nazywane królewskimi. Oprócz ciemnego koloru wyróżniają się także mniejszą zawartością cukrów oraz lekko kwaśnym lub gorzkim posmakiem. Z powodzeniem można dosładzać nimi napoje albo stosować jako polewę na kanapki, do naleśników czy placuszków kukurydzianych. Dodany w sezonie zimowym do herbaty czy mleka wpływa korzystnie na układ odpornościowy i pomaga zwalczać przeziębienia.