Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Czy miód może się zepsuć? Jak rozpuścić miód i rozpoznać, czy jest prawdziwy?

Wielu z nas wprost nie wyobraża sobie niektórych posiłków bez choćby łyżeczki miodu. Warto wiedzieć o nim jak najwięcej. Czy miód może się zepsuć? Dlaczego miód się krystalizuje? Jak go przechowywać i rozpuszczać? Dziś odpowiadamy na najpopularniejsze pytania na temat miodu!
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Czy miód może się zepsuć?

Gdy zaopatrzymy się w duży słoik miodu, co jest rozwiązaniem znacznie tańszym, zwykle korzystamy z niego jeszcze długo po otwarciu. Po pewnym czasie pojawia się racjonalne pytanie: czy miód może się zepsuć? Zacznijmy od ciekawostki, która jednocześnie nieco rozwieje nasze wątpliwości. Jakiś czas temu na terenie Gruzji znaleziono miód przechowywany w glinianym naczyniu, którego rodowód sięgał kilku tysięcy lat wstecz. Okazało się, że wciąż nadaje się do spożycia. Jak to możliwe? Miód posiada antybakteryjne właściwości, za które odpowiedzialna jest obecność nadtlenku wodoru. Odpowiadają za to substancje produkowane przez pszczoły.


Od czasu do czasu możemy jednak spotkać się ze sfermentowanym miodem. Cechami charakterystycznymi są wówczas pianka na miodzie i specyficzny zapach. W takim razie, czy miód się psuje? Produkt, który spotykamy w sklepach, nie może się zepsuć. Fermentacja dotyczy wyłącznie niektórych sytuacji, na przykład zbyt wczesnego zbioru.

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?

Niestety coraz częściej zdarza nam się trafić na sztuczny miód lub taki, który jest mieszanką naturalnego i sztucznego. Po czym rozpoznać, że mamy do czynienia z prawdziwym miodem? Istnieje na to kilka sposobów. Jeden z nich to krystalizacja miodu, która ma miejsce tylko w przypadku naturalnego produktu i powinna nastąpić w ciągu kilku miesięcy po zbiorze. Aby nie czekać tak długo, możemy wykonać test przy pomocy łyżeczki i talerzyka. Jeśli miód będzie ociekał z łyżeczki równomiernie, oznacza to, że jest prawdziwy. Wytrawni znawcy miodu mogą natomiast rozpoznać go po smaku.

Z czego wynika krystalizacja miodu?

Wiele osób zastanawia się, dlaczego miód krystalizuje? Niemal każdy gatunek miodu ma tuż po zebraniu postać płynną. Jednak z czasem pod wpływem różnych czynników i zależnie od gatunku ulega krystalizacji. Nie powinniśmy się tym przejmować, ponieważ za proces krystalizacji odpowiadają właściwości chemiczne i fizyczne miodu. Jest przesycony roztworem, w którym woda stanowi zaledwie 20%, a pozostałą część mieszanki tworzą głównie cukry. Krystalizacja miodu jest więc nieuchronnym procesem, który zazwyczaj następuje po kilku miesiącach. Na szczęście da się go odwrócić.

Jak rozpuścić miód?

Miód płynny i skrystalizowany ma identyczne właściwości. Jeśli jednak preferujesz pierwszą postać, możesz łatwo odwrócić proces krystalizacji. Jak rozpuścić miód? Wystarczy umieścić słoiczek w garnku z ciepłą, ale nie zagotowaną wodą. Potem co jakiś czas mieszamy jego zawartość przy pomocy drewnianej łyżki. Warto jednak wiedzieć, że miód traci niektóre swoje właściwości w temperaturze 40 stopni, dlatego woda nie może być zbyt gorąca.

Jak przechowywać miód?

Miód się nie psuje, jednak aby zachował swoje właściwości i smak, warto przechowywać go mając na uwadze kilka zasad. Słoiczek nie powinien być wystawiony na promienie słoneczne, dlatego lepiej zamknąć go w szafce. Aby uniknąć zanieczyszczeń, miód przechowujemy w szczelnym pojemniku, do tego idealnie nadaje się słoik z nakrętką. Słoik powinien być szklany, ponieważ plastik prowadzi do utleniania miodu. Optymalne warunki dla miodu stwarza temperatura pokojowa.

Polecane artykuły

Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
Jak zrobić cukier puder w domu
Jak zrobić cukier puder w domu
Smakowy cukier do owoców
Smakowy cukier do owoców
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu