1

2

Nasze przepisy Przepisy z keczupem

Przepisy

Przepisy z keczupem

Gęsty, zimny sos pomidorowy jest ulubionym dodatkiem do kanapek oraz potraw z jaj, mięs i wędlin. Dobry keczup nie ma konserwantów, a jest przygotowany ze świeżych pomidorów (lub koncentratu), z dodatkiem cebuli, papryki, czosnku, octu winnego oraz ziół i przypraw. Regularne spożywanie keczupu (podobnie jak innych przetworów z pomidora) wpływa korzystnie na odporność organizmu. Keczup zaostrza lub podnosi smak wielu dań – pieczonych lub wędzonych mięs i kiełbas, pasztetów, żółtych serów, jaj na twardo, grillowanych warzyw i wielu innych potraw – o czym możecie przekonać się przeglądając zebrane przepisy z keczupem. Kto lubi – może zrobić sobie keczup sam, domowym sposobem, lub skorzystać z doskonałych keczupów WINIARY (łagodnego lub chili ostrego) – dla smaku i dla ozdoby.

Kalorie

Zależy od produktu

Wartości odżywcze i właściwości

Keczup (przygotowany z pomidorów) jest źródłem likopenu, opóźniającego procesy starzenia i wspierającego układ krążenia. Podczas obróbki termicznej pomidorów zwiększa się przyswajalność likopenu – ten składnik „nie ginie”.

Ciekawostki

Według niektórych badań regularne spożywanie keczupu może zmniejszać zachorowalność mężczyzn na raka prostaty od 20 do 50%.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: