Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sprawdzone przepisy na wigilijne zupy | Porady i inspiracje WINIARY

Żywność koszerna – zasady kuchni żydowskiej

Tradycyjna kuchnia żydowska, nazywana również koszerną obwarowana jest restrykcyjnymi zasadami dotyczącymi tego, jakie produkty, w jaki sposób wytwarzane, przechowywane i przygotowywane mogą być spożywane zgodnie z żydowskim prawem. Zasady te określa się jako kaszrut i pochodzą one z Tory – pierwszych pięciu ksiąg Biblii, które stanowią najważniejszy tekst judaizmu. W świetle wspomnianych zasad, żywność koszerną podzielić można na trzy kategorie, czyli mięso, nabiał i tak zwane pareve, przez co rozumie się neutralne produkty niebędące mięsem ani nabiałem. Jakie zasady obowiązują w przypadku żywności koszernej?

Mięso – jakie powinno spełniać wymagania w kulturze żydowskiej?

Aby uznać konkretny produkt za koszerny, musi on spełniać określone w prawie żydowskim wymagania – mięso musi być drobiowe lub pochodzić od niektórych rodzajów przeżuwaczy. Co ważne, w drugim przypadku dopuszczalne są jedynie określone kawałki mięsa, pochodzące z przedniej ćwiartki ciała. Co więcej, ubój zwierzęcia musi być przeprowadzony w odpowiedni sposób przez osobę przeszkoloną i certyfikowaną, czyli tzw. szocheta, a wszystkie narzędzia używane do tego celu powinny również być koszerne i używane jedynie z mięsem i produktami mięsnymi.

Koszerny nabiał według prawa żydowskiego

Nabiał (czyli produkty mleczne, m.in. mleko, jogurty i sery), aby zostać uznanym za koszerny, powinien pochodzić od koszernego zwierzęcia. Ponadto, nie jest dopuszczalne mieszanie tego typu produktów z innymi produktami pochodzenia zwierzęcego, jak na przykład żelatyną. Podobnie jak w przypadku mięsa, nabiał musi być przygotowywany za pomocą koszernych narzędzi, które dodatkowo nigdy nie były używane do obróbki produktów mięsnych. Warto w tym miejscu również wspomnieć o zakazie łączenia mięsa i nabiału w jednej potrawie, a także wymaganym odstępie czasowym pomiędzy spożywaniem pokarmów z obu tych grup.

Jaja i ryby – produkty neutralne w jadłospisie Żydów

Do grupy produktów neutralnych, czyli tzw. pareve, zalicza się przede wszystkim jaja i ryby – one również muszą spełnić określone wymagania, aby mogły być nazwane koszernymi. W przypadku ryb, pokarm musi pochodzić od zwierzęcia posiadającego płetwy i łuski, jak na przykład łosoś lub makrela. Wymóg ten jednocześnie oznacza wykluczenie z listy produktów dozwolonych owoców morza, w tym krewetek bądź homarów. Jaja natomiast pochodzić muszą od koszernego drobiu. Co więcej, zarówno ryby, jak i jaja mogą być spożywane obok mięsa lub nabiału.

Żywność pochodzenia roślinnego – jaką można spożywać?

Oprócz ryb i jaj, za produkty neutralne uznaje się produkty pochodzenia roślinnego, jednak również one objęte zostały określonymi wymogami. Biorąc pod uwagę przetworzone zboża i pieczywo, uznać je za dozwolone można jedynie w przypadku, kiedy nie zawierają one niektórych tłuszczów, a także kiedy do ich przygotowania używa się koszernych metod, tzn. bez wykorzystania narzędzi używanych do obróbki produktów mięsnych.

Ponadto, koszerne są owoce i warzywa w nieprzetworzonej postaci, jednak pod warunkiem, że nie zawierają one owadów lub larw. Uwagę warto również zwrócić na orzechy, nasiona i oleje z nich wytwarzane, które zazwyczaj stanowią produkty koszerne. Należy jednak zauważyć, że oleje te powinny posiadać odpowiedni certyfikat, gwarantujący wykorzystanie koszernych urządzeń przy produkcji.

Polecane artykuły

Kulinarne podróże: z wizytą na Sardynii
Kulinarne podróże: z wizytą na Sardynii
Co zrobić z bakłażana?
Co zrobić z bakłażana?
Jak gotować ciecierzycę? Sprawdzone sposoby gotowania cieciorki
Jak gotować ciecierzycę? Sprawdzone sposoby gotowania cieciorki
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu