Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Urlop na Mazurach – jakich lokalnych dań spróbować?

Urlop na Mazurach – jakich lokalnych dań spróbować?

Mazury słyną z malowniczych jezior, pięknych lasów i niezwykłej przyrody. Tutejsza kuchnia czerpie z miejscowych dóbr natury pełnymi garściami, bazując w swoich przepisach na grzybach, nabiale, rybach, owocach leśnych oraz dziczyźnie. Jakich dań z Krainy Tysiąca Jezior warto spróbować?

Słodko-kwaśna karmuszka

Jedną z popularniejszych zup na Mazurach jest lekko kwaskowata karmuszka, która łączy w sobie niemal wszystko, co daje miejscowa ziemia. Jak na zupę gulaszową przystało, jest dość gęsta, ma charakterystyczny smak i zawiera dużo mięsa (najczęściej wieprzowego), wśród którego można znaleźć kawałki wędzonego boczku, marchewki, pietruszki, selera, kapusty i fasoli. Charakterystyczny smak nadają karmuszce przyprawy – ziele angielskie, pieprz ziołowy, liście laurowe. Gotową zupę zagęszcza się koncentratem pomidorowym oraz zahartowaną, kwaśną śmietaną. 

Sycące plińce z pomoćką

Wchodząc do restauracji serwujących tradycyjne dla Warmii i Mazur potrawy, na pierwszym miejscu w menu zazwyczaj można znaleźć danie o tajemniczej nazwie „plińce z pomoćką”. Tymczasem plińce to średniej wielkości placki ziemniaczane, przekładane usmażonymi na chrupko plasterkami boczku. Ważnym dodatkiem do tej potrawy jest pomoćka, czyli rodzaj bardzo gęstego sosu składającego się z drobno posiekanej cebuli, przeciśniętego przez praskę czosnku, śmietany oraz roztartego białego sera. 

Pożywna zupa warmińska

Warmia i Mazury to jedyny region w Polsce, gdzie można spróbować pysznej i bardzo szybkiej w przygotowaniu zupy, od lat znajdującej się na liście tutejszych przysmaków. Z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego przygotowywane są niewielkie pulpeciki, mocno doprawione aromatycznym majerankiem. W międzyczasie gotowana jest zupa jarzynowa na bulionie, której smak wzbogacony zostaje poprzez dodanie czosnku oraz soku z cytryny. Tuż przed podaniem zupa jest zaprawiana odrobiną mąki roztrzepanej ze śmietaną. 

Ryby na wiele sposobów

Słynące z niezwykłej malowniczości mazurskie jeziora kryją w sobie bogactwo wodnych stworzeń, w tym głównie ryb. Dlatego też w tradycyjnym menu tej pięknej krainy nie może zabraknąć potraw bazujących na węgorzach, sandaczach, stynkach czy pstrągach. Niemal w każdej restauracji można zamówić pyszną zupę rybną, w której delikatne kawałki mięsa doskonale komponują się z miękkimi, grubo krojonymi warzywami. Popularnym drugim daniem są ryby przyrządzane na różne sposoby – smażone, pieczone, grillowane, w panierce. Jednak wśród tych licznych potraw na szczególną uwagę zasługują smażone ryby (np. sielawy) umieszczone później w aromatycznej zalewie octowej, nadające mięsu niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku. 

Wyśmienite dzyndzałki

Popularne w Krainie Tysiąca Jezior dzyndzałki to średniej wielkości pierogi, jednak wypełnione dość niecodziennym farszem. Na Warmii i Mazurach wyróżnia się dwa rodzaje dzyndzałków – podobne do kołdunów pierożki nadziewane surowym mięsem lub niezwykle smaczne pierogi z „hreczką i skrzeczkami”. Cienkie, bardzo delikatne ciasto kryje w sobie nadzienie z „hrećki” i „skrzeczek”, czyli kaszy gryczanej oraz chrupiących skwarków z boczku. Wpadająca w ucho nazwa prawdopodobnie pochodzi od charakterystycznych brzegów pierogów, które mają postać długich uszu (dzyndzli). Ugotowane dzyndzałki najczęściej podaje się okraszone smażoną cebulką i boczkiem oraz świeżo siekanym szczypiorkiem. 

Polecane artykuły

Regionalna kuchnia Polska – przegląd i charakterystyka polskich regionów kulinarnych
Regionalna kuchnia Polska – przegląd i charakterystyka polskich regionów kulinarnych
Żółta brukiew – bogactwo kuchni polskiej
Żółta brukiew – bogactwo kuchni polskiej
Dary Ziemi i Europa od Kuchni w Gdyni
Dary Ziemi i Europa od Kuchni w Gdyni
Zobacz więcej
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu