Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Smaki kaszubskich jezior – sielawa zwana kaszubską „morënką” ZWZ WINIARY

Smaki kaszubskich jezior – sielawa zwana kaszubską „morënką”

W kuchni kaszubskiej przeważają potrawy rybne. Zdecydowana większość osób odpoczywających nad morzem na Kaszubach choć raz miała okazję skosztować pysznych ryb morskich, które serwują okoliczni restauratorzy.Kaszuby mają też do zaoferowania liczne malownicze jeziora, które kryją w sobie prawdziwy skarb i dumę tego regionu – maleńką rybkę, czyli sielawę zwaną też kaszubską morënką.

WINIARY ZwZ

Sielawa to ryba głębinowa. Brzuch i boki sielawy mają srebrzysty kolor. Osiąga długość około 15 – 30 cm. Wyglądem bardzo przypomina śledzie, ale różni się smakiem. Jest zdecydowanie bardziej delikatna i mięso sielawy świetnie odchodzi od ości, więc można ją śmiało podawać dzieciom. Ryba jest bardzo smaczna po usmażeniu lub przyrządzona w zalewie octowej. To też idealny składnik do pysznej zupy rybnej.

WINIARY ZwZ

Jeśli wybieracie się na Kaszuby to nie kupicie tej ryby w sklepie rybnym. Można ją dostać w zakładzie rybackim we Wdzydzach. Natomiast w tawernach i barach w okolicach jeziora Wdzydze na miejscu można zjeść pyszną smażoną rybę.Ryba ta cieszy się na Kaszubach sporym powodzeniem.Przy niektórych barach można spotkać małe wędzarnie, w których na bieżąco wędzone są te rybki. Po uwędzeniu nabierają one delikatnie złocistego koloru.Sielawa wędzona (morënka) od 2011 roku znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.

WINIARY ZwZ

Maleńka sielawa doczekała się też swojego święta. We Wdzydzach w gminie Kościerzyna 9 sierpnia 2014 roku odbyła się czwarta już edycja Święta Sielawy. Poza występami artystycznymi i koncertami główną rolę odegrała oczywiście sielawa. Każdy miał okazję ją skosztować. Podczas imprezy odbył się też konkurs kulinarny na najsmaczniejszą  potrawę przygotowaną z ryb słodkowodnych.

WINIARY ZwZ

Dlaczego warto jeść sielawę? Bo ma wyjątkowy, delikatny smak, jej mięso z łatwością odchodzi od ości, można przygotować ją na wiele sposobów. Poza tym nie od dziś wiadomo, że ryby to samo zdrowie i warto jak najczęściej uwzględniać je w naszym menu.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

1111_DSC_0830.jpg ZWZ WINIARY
Jak kupić świeżą rybę?
moczenie śledzi w mleku
Co zrobić, żeby śledzie nie były słone?
przegląd i charakterystyka polskich regionów kulinarnych
Regionalna kuchnia Polska – przegląd i charakterystyka polskich regionów kulinarnych
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu