Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Nauka trybowania drobiu – spotkanie blogerek kulinarnych w restauracji Pod Łososiem w Gdańsku
W połowie marca uczestniczyłam w warsztatach z trybowania drobiu, które odbyły się w restauracji Pod Łososiem w Gdańsku. Miałam okazję brać udział w wielu tego typu spotkaniach, ale to było dla mnie wyjątkowe dlatego, że organizowała je moja koleżanka Ewa z bloga Moje Twory Przetwory oraz po raz pierwszy mogłam pracować w kuchni restauracji ramię w ramię z kucharzami.

Tych kilka godzin utwierdziło mnie w przekonaniu, że praca kucharza nie należy do łatwych i lekkich oraz, że najwięcej można się nauczyć właśnie poprzez praktykę . Z warsztatów wróciłam nieźle zmęczona, ale z dużą ilością wiadomości, które przydadzą mi się podczas gotowania.

Kiedy obserwowałam z boku pracę kucharzy wszystko wydawało się takie proste…

WINIARY ZwZ

Tematem przewodnim naszego spotkania był drób. Miałyśmy do swojej dyspozycji sporych rozmiarów gęś, kurczaki oraz śliczne, malutkie i żółte kurczaczki kukurydziane, które mnie zachwyciły.

Chyba każdy kiedyś miał okazję trybować kurczaka porcjując go na niedzielny rosół. Natomiast gęś to już dla mnie prawdziwe wyzwanie. Dowiedziałam się kilku istotnych informacji, oraz zobaczyłam jak powinniśmy przygotować gęś, którą chcemy upiec w całości. Potwierdziła się też moja myśl, że w prostocie tkwi siła.

WINIARY ZwZ

Na zdjęciu powyżej widzicie gęś przygotowaną do pieczenia i natartą majerankiem i solą. Na warsztatach dowiedziałam się też, że najlepsza do pieczenia jest gęś wcześniej mrożona oraz że duży drób taki jak gęś, indyk czy kaczka, pieczony w całości musimy wcześniej  dosłownie „połamać w kościach” (udka, skrzydła i na grzbiecie). Wówczas mięso będzie równomiernie i dobrze dopieczone.

WINIARY ZwZ

 Tłuszcz z gęsi został roztopiony i wykorzystany do smażenia udek z kurczaka i tu moje kolejne zaskoczenie. Po raz pierwszy zetknęłam się z taką metodą przygotowywania drobiu, czyli powolnego smażenia go w głębokim tłuszczu. To był chyba najsmaczniejszy kurczak jakiego kiedykolwiek miałam okazję skosztować. Mięso pozostawione w wystudzonym tłuszczu można przechowywać bardzo długo. Tą metodę stosowały nasze babcie. Powiem tyle, że babcie wiedziały co dobre ☺️

WINIARY ZwZ

Spotkanie odbyło się w bardzo miłej atmosferze wśród osób dla których gotowanie stało się pasją z szefem kuchni na czele. Odebrałam go jako osobę z całą masą pomysłów, które starał się nam przekazać w ciągu tych kilku godzin.

Nauczyłam się też bardzo istotnej rzeczy – w kuchni nic nie może się zmarnować. Jesteśmy w stanie wykorzystać każdą część gęsi czy kurczaka. Razem z Klaudią z Dusiowej Kuchni i Iloną z Kuchni Ilony przygotowałyśmy między innymi demi glace, czyli nieco egzotycznie brzmiący wywar na bazie przysmażonych kości z drobiu z warzywami.

WINIARY ZwZ

Spotkanie odbyło się w bardzo miłej atmosferze wśród osób dla których gotowanie stało się pasją z szefem kuchni na czele. Odebrałam go jako osobę z całą masą pomysłów, które starał się nam przekazać w ciągu tych kilku godzin.

Nauczyłam się też bardzo istotnej rzeczy – w kuchni nic nie może się zmarnować. Jesteśmy w stanie wykorzystać każdą część gęsi czy kurczaka. Razem z Klaudią z Dusiowej Kuchni i Iloną z Kuchni Ilony przygotowałyśmy między innymi demi glace, czyli nieco egzotycznie brzmiący wywar na bazie przysmażonych kości z drobiu z warzywami.

WINIARY ZwZ

Ugoszczono nas w iście królewski sposób. Po ciężkiej pracy mogłyśmy usiąść, wypić kawę i skosztować tych wszystkich pyszności w doborowym towarzystwie i pięknym klimacie restauracji, która zauroczyła mnie detalami i dodatkami. To restauracja z charakterem  i klasą .

WINIARY ZwZ

Taki cudny zestaw do soli i pieprzu wypatrzyłam i nie mogłam się oprzeć, aby nie zrobić zdjęcia ☺️

WINIARY ZwZ

Na zdjęciu powyżej są kucharze z którymi miałyśmy okazję gotować. Na ogromnej tacy wnieśli przygotowane przez nas dania.

Pod koniec spotkania uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy.

Dziękuję dziewczynom za mile spędzony dzień i oczywiście kucharzom restauracji, którzy przekazali mi nieco swojej wiedzy tajemnej ☺️

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Dziękuję też Ewuni za przekazanie mi ostatniego zdjęcia, na którym są widoczni uczestnicy naszego spotkania.

Polecane artykuły

Warsztaty kuchni indyjskiej ZWZ WINIARY
Warsztaty kuchni indyjskiej
Spotkanie trójmiejskich blogerek kulinarnych w Sopocie ZwZ WINIARY
Spotkanie trójmiejskich blogerek kulinarnych w Sopocie
Hale targowe w Gdyni ZWZ  WINIARY
Hale targowe w Gdyni
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu