Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary

Kwiaty w kuchni – jak i kiedy ich używać?

Kwiaty kuszą pięknymi barwami, oryginalnymi kształtami i wyszukanym zapachem. Bardzo często stanowią także jadalną ozdobę lub dodatek do różnorodnych potraw – od zup kremów, poprzez sałatki, wypieki i desery, na napojach kończąc. Których kwiatów możemy użyć w kuchni i do czego najlepiej pasują?

Które kwiaty są jadalne?

Kwiaty już od kilku tysięcy lat są obecne w kulinarnych przepisach. Przecież brokuły, kalafiory czy karczochy to nic innego jak właśnie kwiaty roślin. Są tak zwarte i mięsiste, że z powodzeniem możemy je mrozić, gotować, dusić, smażyć, a nawet grillować. Odmiany niektórych kwiatów, jak np. kalafiora romanesco, urzekają intensywnie zielonym kolorem i niespotykanym kształtem. 

Zanim jednak przystąpimy do zdobienia potraw kwiatami, lepiej sprawdźmy, które z nich na pewno nie zaszkodzą nam czy bliskim. Bez obaw możemy jeść kwiaty ziół, z których przecież nieraz robimy napary oraz herbatki – bazylii, lipy, czosnku, ogórecznika lekarskiego, mięty, rumianku, hibiskusa, szałwii, jaśminu, lawendy, rozmarynu, oregano, truskawki czy poziomki. Do jadalnych kwiatów należą także płatki róż, pierwiosnki, pelargonie, nasturcje, mniszek, jabłonie, goździki, fiołki, bratki, aksamitki, drobne stokrotki i wiele innych. 

Kwiaty dyni i cukinii

Smażone kwiaty cukinii lub dyni to prawdziwy przysmak we Włoszech. Dzięki ogromnej popularności bez problemu można je kupić w tamtejszych sklepach czy na straganach. U nas wciąż nie są tak znane, a szkoda, bo smakują po prostu wyśmienicie i można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Jeśli więc w twoim ogródku pojawią się żółte pąki kwiatów, koniecznie przygotuj z nich pyszne potrawy, np. wyśmienite faszerowane kwiaty cukinii nadziewane ricottą ze świeżą bazylią. Subtelny smak kwiatów otulonych złocistą panierką doskonale podkreśli np. kremowy Sos czosnkowy w butelce WINIARY, o doskonale wyważonym smaku i aromacie. 

Wielokolorowe bratki

Bratki to niewielkie roślinki charakteryzujące się pięknymi, nieraz wielobarwnymi kwiatami. Smakiem przypominają trochę sałatę masłową, a więc są dość neutralne, dzięki czemu mogą być dodawane zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich deserów. Jeśli masz ochotę na przygotowanie prawdziwie wiosennego dania, zaskocz bliskich gęstą zupą krem z zielonego groszku i porów z dodatkiem kwiatów jadalnych. Piękne kolorowe bratki, swobodnie pływające na intensywnie zielonym kremie… ten sposób podania ujmie nie tylko głodomorów, lecz także estetów. 

Białe kwiaty czarnego bzu

Maj to czas, w którym zaczyna kwitnąć czarny bez, wytwarzając setki drobnych kwiatuszków, zebranych w płaskich baldachogronach. Ich słodki, intensywny zapach oraz smak sprawiają, że od stuleci wytwarza się z nich nalewki oraz soki mające także znaczenie zdrowotne. Niepozorne kwiaty bzu doskonale smakują po usmażeniu w cieście naleśnikowym i mogą być elegancką ozdobą deserów. Zaledwie garść tych drobnych białych kwiatków doskonale urozmaici wypieki, np. leciutki biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami. Wystarczy tylko na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek, zalać przezroczystą galaretką i delikatnie wcisnąć w nią kwiaty czarnego bzu, tak, by nie utraciły symetrycznego kształtu. 

Pachnące latem poziomki i truskawki

Kwiaty poziomek i truskawek mają zarówno zapach, jak i łagodniejszy smak samych owoców. Możne je dodawać wraz z młodymi listkami do napojów, sałatek, wypieków czy deserów albo zatopić w tężejącej galaretce. W gorące popołudnia możemy przygotować truskawkowe sadzonki – znakomicie orzeźwiający deser, składający się z pysznej galaretki truskawkowej, pokruszonych ciasteczek i delikatnego musu czekoladowego. Wierzch deseru wystarczy posypać resztą ciasteczek i udekorować kwiatami, listkami oraz drobnymi kawałkami truskawek. Takim aromatycznym pysznościom nikt się nie oprze! 

Polecane artykuły

Kwiaty jadalne – nie tylko do wazonu
Kwiaty jadalne – nie tylko do wazonu
Jak udekorować i ozdobić tort? Sprawdź najlepsze inspiracje!
Jak udekorować i ozdobić tort? Sprawdź najlepsze inspiracje!
Kwiaty jadalne – piękny i pachnący dodatek kulinarny
Kwiaty jadalne – piękny i pachnący dodatek kulinarny
Owocowe konfitury
Owocowe konfitury
Owocowe konfitury
Owocowe konfitury
Carving – dekoracyjne krojenie warzyw i owoców
Carving – dekoracyjne krojenie warzyw i owoców
Świąteczne inspiracje – dekoracje wielkanocne do jedzenia :)
Świąteczne inspiracje – dekoracje wielkanocne do jedzenia :)
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu