Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary

Komu w drogę, temu… lunchbox! Podpowiadamy, co warto zabrać na majową wyprawę

Ciepłe, wiosenne chwile warto spędzić z rodziną lub przyjaciółmi na łonie natury. Długie spacery, pikniki albo wyprawy w nowe miejsca to najlepszy sposób na majowe dni wolne. Jakie zimne przekąski warto zabrać ze sobą do plecaka lub torby piknikowej? Co najlepiej smakuje na świeżym powietrzu?

Parówki w cieście i nie tylko

Doskonałą przekąską, świetnie sprawdzającą się podczas spaceru lub podróży, są parówki w cieście drożdżowym lub francuskim. Ich przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne, a gotową potrawę możemy w każdej chwili zabrać ze sobą w drogę. Parówki w cieście wyśmienicie smakują zarówno na zimno, jak i po krótkim podgrzaniu w mikrofalówce. Jeśli chcemy dodatkowo podkręcić ich smak, każdą kiełbaskę przed włożeniem do ciasta możemy owinąć cienkim plasterkiem wędzonego boczku, a wierzch bułeczek podczas pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć ziarenkami czarnego sezamu.

Z gotowego ciasta na pizzę w niespełna godzinę możemy wyczarować wyśmienite bułeczki pizzowe. Rozłożone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy cienkie plasterki szynki lub boczku, szczyptę pachnącego oregano oraz tarty żółty ser. Całość zwijamy w rulon, tniemy na grube plastry i pieczemy, aż ciasto się zarumieni. Mięciutkie i pachnące pizzą bułeczki są wyśmienitą przekąską, której nie oprze się zarówno dorosły, jak i mały wycieczkowicz.

Lunchbox pełen kanapek

Najprostszym i sycącym pomysłem na wypełnienie majówkowego lunchboxa są kanapki, które przecież wcale nie muszą być nudne. Przygotowując je, warto postawić na konkretny styl i uzupełnić pieczywo w odpowiednio dobrane świeże warzywa oraz zioła. Każdy wielbiciel kuchni śródziemnomorskiej z chęcią spróbuje chrupiącej ciabatty, wypełnionej po brzegi mozzarellą, plastrami soczystych pomidorów i chrupiącej rukoli. Nikt się nie oprze kanapce Cezara z kawałkami pieczonego kurczaka, parmezanem, sałatą rzymską, pomidorami i jajkami przepiórczymi. Soczystości kanapce doda wyrazisty i gęsty Sos Tatarski WINIARY, wzbogacający danie o smak ogórka konserwowego, cebulki i pieczarek. Idealną przekąską podczas pikniku jest także kanapka z szarpaną wieprzowiną i pieczonymi pomidorami, pełna soczystych składników, świeżych warzyw oraz rozpływającego się w ustach mięsa.

Lekkie tortille na zimno

Wypełnione przysmakami tortille to fantastyczna przekąska podczas majówkowej wyprawy, choć ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Podczas pikniku na świeżym powietrzu doskonale sprawdzi się tortilla z kurczakiem, sałatą i marchewką, ciasno zwinięta w rulonik i pokrojona w kilkucentymetrowe kawałki. Aby gotowe roladki nie rozpadły się podczas spaceru, układamy je ciasno obok siebie w lunchboxie lub przekłuwamy wykałaczką. Czym jeszcze można napełnić wrapy? Do ich delikatnego smaku doskonale pasują warzywa (sałata, ogórek, pomidor, oliwki, kukurydza, papryka), zioła, wędliny, sery oraz łączące wszystkie smaki sosy.

A może lekka sałatka?

Lekka, choć sycąca sałatka do lunchboxa? Jak najbardziej! Dla większych łakomczuchów doskonała będzie sałatka z kukurydzą, kostkami szynki konserwowej, papryką, serem żółtym i przyprawami albo aromatyczna sałatka warzywna z kurczakiem, sałatą, kukurydzą, groszkiem i mnóstwem pachnącej wiosną natki pietruszki. Pieczoną pierś drobiową można także wykorzystać do przygotowania egzotycznej sałatki z owocami. Delikatne mięso doskonale komponuje się ze słodkimi brzoskwiniami z puszki, bananami, czerwoną papryką, ostrą rukolą i żółtym serem, tworząc doskonałą mieszaninę pikantnej słodyczy. By sałatka była bardziej sycąca, można do niej dodać gotowany ryż, makaron lub chrupiące grzanki podsmażone na maśle czosnkowym.

Polecane artykuły

Lunch bowl – miska pełna witamin!
Lunch bowl – miska pełna witamin!
Przepis na lunch bowl
Przepis na lunch bowl
Kilka pomysłów na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły
Kilka pomysłów na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły
Zabieramy zupę na wakacje, czyli jak wekować zupy
Zabieramy zupę na wakacje, czyli jak wekować zupy
Zobacz więcej
Grillowane owoce | Porady i artykuły Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu