Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
jak blanszować warzywa ZWZ WINIARY

Jakie zupy warto zrobić ze zblanszowanych warzyw?

Jedni nazwą ją zupą warzywną, inni jarzynową, zależy jak się w domu mówiło. Wszystkim chodzi jednak o zupę o podobnych właściwościach: zdrową i pożywną, z dużą ilością witamin i składników mineralnych.

Aby tych ostatnich zachować jak najwięcej warto skrócić proces obróbki termicznej do minimum. Tutaj z pomocą przyjdzie nam… blanszowanie! Nazwa pochodzi z języka francuskiego. Blanszowanie to proces obróbki termicznej, który polega na na krótkotrwałym, lecz intensywnym ogrzewaniu produktów. Istnieją dwa sposoby blanszowania. Pierwsza technika polega na zanurzeniu warzyw w gorącej wodzie na krótką chwilę, a następnie szybkim schłodzeniu ich w zimniej wodzie. Gorącej wody powinno być dwa razy więcej niż warzyw, aby te nie obniżyły jej temperatury. Wodę warto posolić, aby warzywa zachowały kolory. Podczas chłodzenia warzywa powinny być zimniej wodzie tak długo, jak były zanurzone w gorącej. Innym sposobem na to, jak zblanszować warzywa może być także użycie pary wodnej. Do tego celu można wykorzystać parowar lub po prostu siateczkę (gazę) zamocowaną na naczyniu z parującą wodą. 

Czas blanszowania uzależniony jest od rodzaju warzywa, jego struktury i twardości. I tak kalafiora, cukinię, marchewkę i pietruszkę blanszuje się ok. 3-4 minut najpierw w gorącej, a następnie w zimnej wodzie. W przypadku szparagów czy liści szpinaku wystarczy ok. 2 minut. Delikatnie podgotowane warzywa nie stracą smaku ani koloru, dodatkowo zachowując wszystkie wartości odżywcze. 

jak blanszować warzywa zupa ZWZ WINIARY

Zblanszowane warzywa będę nieco twardsze niż te ugotowane, lecz jednocześnie bardziej chrupiące. Często spotykam się z (jak się okazuje) mylną opinią, że “dzieciaki tego nie pogryzą”. Wyznaję jednak zasadę, że wszystko pozostaje kwestią nawyku, a ten można zmienić. Zdziwicie się, kiedy Wasze dzieci chętnie podgryzały będą taką “niedogotowaną” marchewkę. 🙂 

Podpowiadamy zatem, jakie zupy warto zrobić ze zblanszowanych warzyw. Nawet jeśli w oryginalnej recepturze został zastosowany tradycyjny proces gotowania, warto niektóre warzywa po prostu zblanszować, wedle powyższych wskazówek. 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się
Zupa fasolowa na rosole ZWZ WINIARY

Zupa fasolowa na rosole

Zupa fasolowa na rosole to pomysł na szybki obiad po weekendzie. Bo kiedy gotujemy rosół, to zwykle wielki gar! Nie często jednak zdarza się, aby zniknął cały przy okazji niedzielnego obiadu. W poniedziałek powstaje zatem dylemat, co z rosołem zrobić? Po prostu zjeść, ew. szybko przerobić na pomidorówkę? A może by tak przyrządzić zupę fasolową na rosole?
Zobacz przepis
Chłodnik z botwiny ZWZ WINIARY

Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Za oknami upały. Temperatury poszybowały w górę odwrotnie proporcjonalnie do apetytu. Kiedy na dworzec gorąco, trzeba szukać alternatywy dla gęstych, gorących i mocno sycących dań. Znaleźliśmy idealną! Nic w upalne dni nie smakuje tak dobrze jak chłodnik z botwinki z jogurtem greckim. Przyrządzony ze świeżych, chrupiących nowalijek zaspokoi głód i skutecznie ochłodzi! Zasmakuje nie tylko dużym, ale także małym głodomorom.
Zobacz przepis
Zupa-wiosenna-z-kurczakiem-4.jpg ZWZ WINIARY

Zupa wiosenna z kurczakiem

Wiosna w pełnym rozkwicie! Pora zatem sięgnąć po jej pierwsze dobrodziejstwa i ugotować coś zdrowego i pysznego. Zupa wiosenna z kurczakiem w prezentowanej dziś odsłonie to prawdziwe bogactwo warzyw. Pomysł zrodził się podczas wizyty w warzywniaku, kiedy wprost nie sposób było się oprzeć tym wszystkim pięknym, kolorowym jarzynkom.
Zobacz przepis
leczo-wegetriańskie-główne-IMG_6939.jpg ZWZ WINIARY

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek, z dodatkiem ostrej papryczki, aromatycznego czosnku i ziół, bez problemu dorówna temu przygotowanemu z dodatkiem kiełbasy. Długo duszone na wolnym ogniu warzywa oddają potrawie cały swój smak i aromat, a jednocześnie pozostają przyjemnie chrupiące.
Zobacz przepis
zupa-z-młodej-kapusty-główne-IMG_6105-866x577.jpg ZWZ WINIARY

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

Lekka i szybka zupa z młodej kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnych kapuścianych potraw. Pozbawiona ich ciężkości, doskonale sprawdza się w charakterze dietetycznego dania, nie tylko w porze obiadowej.
Zobacz przepis
główne-866x577.jpg ZWZ WINIARY

Zupa z zielonych szparagów z warzywami

Zupa z zielonych szparagów z warzywami, a może raczej zupa warzywna ze szparagami? Niezależnie od tego, jak ją nazwiemy, będzie pysznie i w dużych ilościach, bo do zupy trafia całe mnóstwo przeróżnych warzyw. Doskonałym tłem kulinarnym dla szparagów będzie kalafior, ziemniak, kapusta, cukinia, fasolka szparagowa.
Zobacz przepis
domowa-zupka-chinska-866x574.jpg ZWZ WINIARY

Domowa zupka chińska

Potocznie nazywana zupką chińską lub zupką z kubka, zwykle kojarzona z daniem, po które sięgamy w ostateczności, kiedy nie mamy możliwości przygotowania absolutnie nic innego do zjedzenia. Przyznajmy jednak szczerze, że wszyscy od czasu do czasu mamy ochotę na kubek gorących, mocno doprawionych „nudli” i zdarza się, że wygoda wygrywa ze zdrowym gotowaniem.
Zobacz przepis

Polecane artykuły

jak blanszować warzywa ZWZ WINIARY
Jak blanszować warzywa
Co to jest blanszowanie i jakie produkty można blanszować
Co to jest blanszowanie i jakie produkty można blanszować
botwinka z fasolą ZWZ WINIARY
Proste triki na przygotowanie zup ze świeżych warzyw
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu