Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pasternak jest bardzo podobny do pietruszki, a co za tym idzie, często może być z nią mylony.

Zarówno pietruszka, jak i pasternak należą do rodziny warzyw selerowatych. Pasternak jest jednak miększy od korzenia pietruszki. Charakteryzuje się również łagodniejszym, słodkawym smakiem zbliżonym bardziej do smaku orzecha. Góra pasternaku jest zaokrąglona, natomiast samo miejsce, z którego wyrasta natka jest wklęsłe i ma ciemną obwódkę.

Pasternak od pietruszki odróżnisz również po zapachu: jeśli korzeń pachnie jak pietruszka, to jest pietruszką, jeśli natomiast nie ma znajomego aromatu i delikatnie pachnie orzechami lub marchwią, to będzie pasternakiem.
 

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty