Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasternak bardzo cienko obierz lub oskrob, używając do tego kuchennej skrobaczki. Jeśli pasternak jest młody, wystarczy, że użyjesz w tym celu szorstkiej gąbki.

Dokładnie opłucz warzywo pod zimną wodą. Jeśli gotujesz zupę z pasternaku i zależy Ci na tym, żaby aromat warzywa przeszedł do wywaru, włóż pasternak do garnka z niewielką ilością zimnej wody i zagotuj.

Z kolei, jeśli chcesz przygotować pasternak jako osobny składnik np. drugiego dania, włóż go do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut do uzyskania pożądanej miękkości. Wodę na pasternak lekko posól (łyżeczka na litr wody) i posłodź (pół łyżeczki na litr wody).

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty