Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
1111_Noże-3-of-3-866x578.jpg ZWZ WINIARY

Jak i czym ostrzyć noże?

Nóż to najważniejsze narzędzie w kuchni. Jaki nóż wybrać, aby siekanie, filetowanie czy wykrawanie nie sprawiało najmniejszego problemu? Mnogość i różnorodność dostępnych na rynku noży może przyprawiać o zawrót głowy. Do wyboru są noże o specjalnym przeznaczeniu, np. do mięsa, wędlin, warzyw, chleba lub podstawowy nóż – uniwersalny, który ma szerokie zastosowanie, a do tego jest bardzo poręczny. Jak zatem zadbać o swoje noże?

Dlaczego posiadanie ostrych noży jest tak ważne?

Najważniejsze, aby Twój nóż był ostry. Tylko taki nóż ułatwi i przyspieszy pracę w kuchni. Dodatkowym atutem ostrego noża jest wygląd i smak potraw – pokrojone ostrym nożem owoce czy warzywa nie będą zmiażdżone. Zbyt tępy nóż wymaga dużego wysiłku, aby nim kroić. Może także łatwo ześlizgnąć się z krojonego produktu, przez co dotkliwie pokaleczy.

Czym ostrzyć noże?

Jest duży wybór ostrzałek, stalek i specjalnych kamieni. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Stalka – to pręty do ostrzenia noży o odpowiedniej twardości. Należy pamiętać, że im twardszy materiał, z którego zrobiono nóż, tym twardszy powinien być materiał stalki. Używana zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów sztuki kulinarnej.

Kamień do ostrzenia noży – kamienie różnią się między sobą materiałem, z którego zostały wykonane. Wśród nich wyróżniamy:

  • kamień naturalny – wypada raczej słabo na tle nowocześniejszych rozwiązań. Ostrzenie tego typu ostrzałką jest czasochłonne, gdyż kamienie powoli zbierają stal, a same szybko się zużywają, do tego kamienie naturalne są dość drogie.
  • kamień ceramiczny – jest mniej podatny na zapychanie od kamienia naturalnego, a przy tym jest na tyle twardy, że pozwala na ostrzenie naprawdę wielu typów noży. Kamienie ceramiczne opisane są liczbą oznaczającą tzw. gradację kamienia, czyli jego ziarnistość (im niższa liczba, tym bardziej chropowata powierzchnia).

Osełka diamentowa – pozwala na ostrzenie szybkie, skuteczne, a przy tym powierzchnia ostrząca nie odkształca się i nie deformuje. Jej wadą jest jednak cena – niestety, jest ona dość wysoka.

Jak ostrzyć noże?

Kamień ostrzący połóż na płaskiej powierzchni. Przed przystąpieniem do ostrzenia dobierz odpowiedni kąt (dla większości stali to kąt około 20 stopni na stronę). Ostrzenie zacznij od krawędzi tnącej przy rękojeści, potem przesuń do czubka. W ten sposób naostrzysz całe ostrze. Wykonaj taką samą liczbę pociągnięć z jednej i z drugiej strony, tylko wtedy ścierasz stal z powierzchni tnącej równomiernie.

Noże-2-of-3.jpg ZWZ WINIARYNoże-1-of-3.jpg ZWZ WINIARY

A jeśli zastanawiasz się nad sztuką rzeźbienia potraw, sprawdź noże do carvingu. Dowiedz się również, jak przeprowadzić kuchenne porządki – podpowiadamy, jak wyczyścić przypalony garnek i zabrudzony piekarnik, deskę do krojenia i nie tylko! Z naszych poradników dowiesz się również, jak przechowywać przyprawy.

Polecane artykuły

Noże do carvingu
Noże do carvingu
Jakie kieliszki wybrać do wina czerwonego, a jakie do białego?
Jakie kieliszki wybrać do wina czerwonego, a jakie do białego?
Jakie garnki najlepiej wybrać i kupić
Jakie garnki najlepiej wybrać i kupić
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu