Gdy z nieba strumieniami leje się żar, nawet dorosłe osoby maja znacznie mniejszy apetyt. Dlatego też nie ma się co dziwić dzieciom, że nie zjadają przygotowanej dla nich porcji w całości. Nie wolno ich wtedy zmuszać, ale należy zadbać o to, by przyjmowały odpowiednią ilość płynów, gdyż kiedy jest gorąco to właśnie odwodnienie jest dla dzieci największym zagrożeniem. Letnie posiłki powinny być lżejsze i podawane w odpowiednio mniejszych porcjach, gdyż organizm nie potrzebuje zbyt dużo energii do utrzymania właściwej temperatury ciała. Warto postawić na świeże owoce, warzywa (zwłaszcza te sezonowe) oraz bogaty w wapń nabiał. Pomiędzy głównymi daniami w ramach drugiego śniadania i podwieczorku, swoim pociechom można podać schłodzony koktajl, orzeźwiający sorbet lub kisiel (np. Kisiel o smaku malinowym WINIARY) z dodatkiem ulubionych owoców.
Co dzieci chętnie zjedzą o poranku? Na pewno ucieszą się na widok niewielkich naleśniczków z dodatkiem startych i podsmażonych jabłek lub kawałków bananów i nutelli. Świetnym pomysłem są także naleśniki zapiekane z twarożkiem osłodzonym cukrem waniliowym. Wielbiciele leśnych smaków na pewno pokochają proste w wykonaniu omlety z jagodami, wypełnione po brzegi puszystym nadzieniem serowo-jagodowym, z odrobiną bitej śmietany oraz garścią jagód. Z kolei kilkulatki z apetytem sięgną po schłodzony jogurt z pełnoziarnistym muesli, łyżeczką miodu i kawałkami świeżych owoców.
Zwolennicy wytrawnych smaków nawet w upalne dni polubią proste kanapki z twarożkiem, szynką i soczystym, dojrzałym pomidorem. Warto przygotować im czasami pożywną jajecznicę z dodatkiem szczypiorku, pełnoziarnistą bułeczką z masłem oraz szklanką soku ze świeżych owoców. Na pewno nikt się nie oprze lekko podgrzanym wrapom wypełnionym świeżymi warzywami, kawałkami szynki lub pieczonego kurczaka i odrobiną nadającego smaku sosu.
Świetnym pomysłem na pierwsze danie w gorące popołudnia jest chłodnik z owoców sezonowych. Można go przygotować z dodatkiem mąki ziemniaczanej, a wtedy będzie konsystencją przypominał kisiel, lub zmieszać ze śmietanką, by był bardziej syty. Słodkie, choć orzeźwiające chłodniki najlepiej podawać z kawałkami owoców, biszkoptami, serkiem mascarpone lub makaronem.
Co posmakuje dzieciom na drugie danie? A może domowej roboty chrupiące nuggetsy z dodatkiem surówki marchewkowo-jabłkowej i ziemniaczków z wody, oprószonych aromatycznym koperkiem? Mimo upału maluchy chętnie sięgną po mielone z mizerią albo grillowane kawałki kurczaka z dodatkiem frytek oraz sałatki ze świeżych pomidorków koktajlowych. Mnóstwo radości sprawi im także ryż z truskawkami czy delikatne pierogi z owocowym farszem, polane odrobiną słodkiej śmietanki.
Gdy nasze pociechy marudzą przy kolacji, warto podać im szaszłyki z ulubionych owoców. Na pewno skuszą się na taki posiłek, zwłaszcza gdy na stole pojawi się sos czekoladowy lub jogurtowy z dodatkiem miodu i kilku kropel soku cytrynowego. Większość dzieci bez narzekania sięgnie również po kanapeczki z warzywami i wędliną, które kuszą wielokolorowymi warstwami. Maluchy kochają też tortille z serem, szynką i kawałkami papryki, szybko zapieczone na patelni tak, by ser się roztopił, a warzywa pozostały chrupiące. W gorące wieczory warto im też podać aromatyczny budyń o ulubionym smaku, z dodatkiem pokrojonych świeżych owoców, polany słodkim syropem.