Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Co wpływa na cenę mięsa?

Cena mięsa zależy od wielu czynników, m. in. jego rodzaju, części tuszy, ale także gatunku i pochodzenia.

Mięso wołowe jest znacznie droższe od mięsa wieprzowego i drobiowego. Wynika to z dłuższego i bardziej kosztownego procesu produkcji. Wołowina wymaga aż 24 miesięcy hodowli, podczas gdy kurczak jedynie 6 tygodni, a wieprzowina pół roku. Przyrost 1 kg masy bydła wymaga także 2-3 krotnie większej ilości paszy niż w przypadku drobiu, czy świni.

Ważnym czynnikiem, od którego uzależniona jest cena mięsa jest część tuszy. Co do zasady im bardziej delikatnie, kruche, soczyste i aromatyczne mięso, tym droższe. Są to części zawierające najwięcej tkanki mięśniowej, a z drugiej strony nieobrośnięte ścięgnami, ani błonami.

W przypadku drobiu najdroższymi częściami są piersi, wieprzowiny szynka, schab, czy karkówka, natomiast wołowiny polędwica, rostbef, rumsztyk, czy udziec.

Nie wszyscy wiedzą, że popularne zwierzęta hodowlane mają wiele gatunków i odmian. Wzrastające w specyficznych warunkach, odpowiednio karmione dają szlachetne mięso o różnych aromatach i teksturze. Za najdroższy, wywodzący się z Japonii gatunek wołowiny Kobe należy zapłacić nawet kilkaset dolarów za kilogram. W Polsce też rośnie popularność krów tzw. ras mięsnych, a jeśli chodzi o inne rodzaje mięs - dużą popularność zyskuje wieprzowina ze świni złotnickiej i mangalicy.

Polecane artykuły

Jak wybrać mięso wołowe?
Jak wybrać mięso wołowe?
Jak szybko rozmrozić mięso? Garść porad
Jak szybko rozmrozić mięso? Garść porad
Jak zrobić dobry sos do mięsa
Jak zrobić dobry sos do mięsa
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu