Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cena mięsa zależy od wielu czynników, m. in. jego rodzaju, części tuszy, ale także gatunku i pochodzenia.

Mięso wołowe jest znacznie droższe od mięsa wieprzowego i drobiowego. Wynika to z dłuższego i bardziej kosztownego procesu produkcji. Wołowina wymaga aż 24 miesięcy hodowli, podczas gdy kurczak jedynie 6 tygodni, a wieprzowina pół roku. Przyrost 1 kg masy bydła wymaga także 2-3 krotnie większej ilości paszy niż w przypadku drobiu, czy świni.

Ważnym czynnikiem, od którego uzależniona jest cena mięsa jest część tuszy. Co do zasady im bardziej delikatnie, kruche, soczyste i aromatyczne mięso, tym droższe. Są to części zawierające najwięcej tkanki mięśniowej, a z drugiej strony nieobrośnięte ścięgnami, ani błonami.

W przypadku drobiu najdroższymi częściami są piersi, wieprzowiny szynka, schab, czy karkówka, natomiast wołowiny polędwica, rostbef, rumsztyk, czy udziec.

Nie wszyscy wiedzą, że popularne zwierzęta hodowlane mają wiele gatunków i odmian. Wzrastające w specyficznych warunkach, odpowiednio karmione dają szlachetne mięso o różnych aromatach i teksturze. Za najdroższy, wywodzący się z Japonii gatunek wołowiny Kobe należy zapłacić nawet kilkaset dolarów za kilogram. W Polsce też rośnie popularność krów tzw. ras mięsnych, a jeśli chodzi o inne rodzaje mięs - dużą popularność zyskuje wieprzowina ze świni złotnickiej i mangalicy.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty