Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
mięso

Co wpływa na cenę mięsa?

Cena mięsa zależy od wielu czynników, m. in. jego rodzaju, części tuszy, ale także gatunku i pochodzenia.

Mięso wołowe jest znacznie droższe od mięsa wieprzowego i drobiowego. Wynika to z dłuższego i bardziej kosztownego procesu produkcji. Wołowina wymaga aż 24 miesięcy hodowli, podczas gdy kurczak jedynie 6 tygodni, a wieprzowina pół roku. Przyrost 1 kg masy bydła wymaga także 2-3 krotnie większej ilości paszy niż w przypadku drobiu, czy świni.

Ważnym czynnikiem, od którego uzależniona jest cena mięsa jest część tuszy. Co do zasady im bardziej delikatnie, kruche, soczyste i aromatyczne mięso, tym droższe. Są to części zawierające najwięcej tkanki mięśniowej, a z drugiej strony nieobrośnięte ścięgnami, ani błonami.

W przypadku drobiu najdroższymi częściami są piersi, wieprzowiny szynka, schab, czy karkówka, natomiast wołowiny polędwica, rostbef, rumsztyk, czy udziec.

Nie wszyscy wiedzą, że popularne zwierzęta hodowlane mają wiele gatunków i odmian. Wzrastające w specyficznych warunkach, odpowiednio karmione dają szlachetne mięso o różnych aromatach i teksturze. Za najdroższy, wywodzący się z Japonii gatunek wołowiny Kobe należy zapłacić nawet kilkaset dolarów za kilogram. W Polsce też rośnie popularność krów tzw. ras mięsnych, a jeśli chodzi o inne rodzaje mięs - dużą popularność zyskuje wieprzowina ze świni złotnickiej i mangalicy.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

Jak wybrać mięso wołowe
Jak wybrać mięso wołowe?
Jak szybko rozmrozić mięso
Jak szybko rozmrozić mięso? Garść porad
sos do mięsa
Jak zrobić dobry sos do mięsa
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu