Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

5 najczęściej popełnianych błędów podczas przygotowywania sosu pieczeniowego

Chcesz, aby Twój sos pieczeniowy zawsze miał doskonały smak, aromat, konsystencję i wygląd? Mamy dla Ciebie wskazówki - jakich błędów unikać, aby Twój sos pieczeniowy wyszedł dokładnie tak, jak lubisz.

1. Nie przesadzaj z wodą.

Zbyt duża ilość płynu dodana podczas duszenia mięsa może nadmiernie rozcieńczyć smak wywaru. Poziom wody w naczyniu nie powinien przekraczać połowy wysokości mięsa - w przypadku większych kawałków (np. wołowiny czy dziczyzny) - płyn może sięgać do 3 wysokości mięsa.
Zobacz przepis

2. Zachowaj esencję.

Przy gotowaniu warto zredukować ilość wody (odparować), aby sos zgęstniał i zyskał głębię smaku. Dodatki do mięsa, takie jak makaron czy ryż, nie wymagają polania dużą ilością sosu, więc nie rozcieńczaj esencjonalnego wywaru wodą - zyskasz większą objętość, ale stracisz jego nasycony smak.
Zobacz przepis

3. Co za dużo mąki, to nie zdrowo.

Marzy Ci się piękny, gęsty sos? Mamy na to lepszy sposób niż dodawanie do potrawy mąki w postaci zasmażki lub zaklepy (mąka rozrobiona z wodą). Dodaj do samodzielnie przygotowanego sosu nowego Esencjonalnego Sosu Pieczeniowego Winiary - sos będzie idealnie gładki, bez grudek i odpowiednio gęsty.
Zobacz przepis

4. Czasem mniej znaczy więcej.

Zbyt duża ilość soli i przypraw, dodana na samym początku do mięsa, może spowodować, że po odparowaniu płynu wywar stanie się zbyt słony lub pikantny - po prostu niesmaczny! Aby właściwie doprawić sos, najlepiej użyć nowego Esencjonalnego Sosu Pieczeniowego Winiary. Możesz dodać go na początku, w trakcie gotowania lub na samym końcu - jeśli smak sosu będzie wymagał jeszcze ostatecznego doprawienia.
Zobacz przepis

5. Dodaj daniu rumieńców.

Aby uzyskać piękny, głęboki, pieczeniowy kolor sosu - podsmaż mięso i cebulkę. Złocisty kolor mięsa pomoże nadać wyraźną, głęboką barwę wywarowi. Jeśli chcesz mieć pewność, że sos będzie wyśmienicie wyglądał - wezwij na posiłki nowy Esencjonalny Sos Pieczeniowy Winiary. Wystarczy stosować się do naszych wskazówek, a przygotowywanie wspaniałego sosu pieczeniowego pójdzie gładko!
Zobacz przepis

Polecane artykuły

5 dań, w których nie może zabraknąć sosu pieczeniowego
5 dań, w których nie może zabraknąć sosu pieczeniowego
4 przepisy na dania z sosem pieczeniowym, które Cię zaskoczą!
4 przepisy na dania z sosem pieczeniowym, które Cię zaskoczą!
5 sposobów wykorzystania Esencjonalnego Sosu Pieczeniowego
5 sposobów wykorzystania Esencjonalnego Sosu Pieczeniowego
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu