Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
W Święta Bożego Narodzenia zasiadamy z bliskimi przy bogato zastawionym stole. Jeśli jednak klasyczne świąteczne menu wydaje Ci się zbyt ciężkie, możesz uzupełnić je o kilka lżejszych potraw. Skorzystaj z prostych przepisów na dania, które są lekkie, pyszne i będą wspaniale prezentować się na świątecznym stole!

Barszcz z kiszoną kapustą

Czy wiesz, że Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa Winiary to idealny kompan kapusty? Razem nadają tradycyjnej świątecznej potrawie niepowtarzalny smak. Mało tego, połączenie znanych składników w nowej odsłonie może wydać Ci się tak pyszne, że zaczniesz po nie sięgać nie tylko w czasie Bożego Narodzenia, lecz także w ciągu roku!

Barszcz z krewetkami i imbirem

Oryginalny barszcz z krewetkami i imbirem stanowi smaczne połączenie tradycji i awangardy. Ale wyjątkowy smak to nie jedyna jego zaleta - jest też bardzo łatwy do wykonania i błyskawiczny. Wystarczy podsmażyć główne składniki i zwieńczyć całość siekaną natką pietruszki. Dla dania podanego w bulionówkach kropką nad "i" jest Barszcz czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY.

Borowikowa z kaszą gryczaną i grzybami

Masz ochotę na aromatyczną bezmięsną zupę pełną grzybów, być może uzbieranych samodzielnie? Wybierz zupę borowikową z kaszą gryczaną i grzybami! Ta wspaniała kompozycja opiera się o pyszną i łatwą do przyrządzania Zupę borowikową Jak u Mamy WINIARY, której towarzyszą polska kasza gryczana i sycące, pachnące złocistą jesienią grzyby.

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

A może by tak podczas tegorocznych świąt podać pierogi w wersji alternatywnej? Interesującym wyborem będą pyszne pierogi z kapustą, grzybami i... kaszą pęczak! Polska kasza jęczmienna jest zdrowa i pożywna. Doskonale sprawdza się u boku aromatycznych grzybów i nieocenionej zimą kiszonej kapusty. Uwaga: po podaniu tego dania nie opędzisz się od biesiadników proszących o dokładkę!

Pierogi z soczewicą

Współcześni Polacy kochają soczewicę, choć ta roślina strączkowa była znana już w starożytności. Jednym z naszych ulubionych dań są pierogi z soczewicą - idealne do podania w święta Bożego Narodzenia (i nie tylko!). Farsz z ugotowanej soczewicy przyprawia się cebulą smażoną z czosnkiem i przyprawami WINIARY. Gotowe pierogi najlepiej smakują z Sosem borowikowym WINIARY.

Pasztet drobiowy z galaretką

Przygotowanie pasztetu drobiowego z galaretką stanowi istny rytuał. Zalaną mlekiem wątróbkę wstawia się do lodówki, potem czeka do rana, smaży z gruszkami i brandy, po czym znów wstawia do lodówki. Tak przygotowane danie należy udekorować żurawinową galaretą i voila, zjawiskowy pasztet drobiowy z galaretką gotowy!

Terrina z kaczej piersi

Oryginalnie, być może obco dla Ciebie brzmiąca terrina z kaczej piersi stanowi mięsną przekąskę z Francji. Jest aromatycznym, rozpływającym się w ustach pasztetem, do którego przyrządzenia wykorzystuje się świeże mięso wieprzowe, delikatną pieś kaczą, żurawinę i inne dodatki. Tej kompozycji smakowej nie zapomnisz nigdy!

Gravlax z łososia

Aromatyzowany żubrówką i nasionami kolendry Gravlax z łososia jest daniem pokazowym i wykwintnym - wywoła niemały zachwyt wśród gości. Pyszny różowy łosoś zamarynowany w pachnących ziołach z odrobiną alkoholu stanowi wyszukany, nowoczesny dodatek do świeżego pieczywa. Psst! Doskonale smakuje z Sosem chrzanowym WINIARY!

Łosoś z piekarnika z warzywami

Podczas tegorocznego Bożego Narodzenia na Twoim stole nie może zabraknąć łososia z piekarnika z warzywami. Przygotujesz go w zaledwie kilka chwil. Radzimy: aby łosoś z warzywami i Bulionem warzywnym WINIARY nie wysechł, zawiń go w pergamin. Gotową potrawę podaj z pieczonymi ziemniaczkami albo chrrrupiącym pieczywem.

Tymbaliki z łososiem

Robiłeś już tymbaliki? Ten kulinarny majstersztyk składa się z prostych i pysznych elementów: łososia, korniszonów, soku z buraków, chrzanu, selera naciowego, ziaren kopru włoskiego. Aby utrwalić ich smak, danie zalewa się Żelatyną WINIARY. Pamiętaj, by dla lepszego efektu na bożonarodzeniowym stole wyjąć tymbaliki z foremek!

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Hmm, może by tak wykonać sałatkę świąteczną inaczej niż zawsze? A może by także... podać ją w innej formie? Sałatka warstwowa z tuńczykiem to zjawiskowa potrawa, która podbije wszystkie zmysły gości - od wzroku po smak. Pozwala przełamać kulinarną monotonię i wcielić w życie nowy przepis. Na dodatek przygotowanie nie wymaga dużo czasu i jest bajecznie proste. Przekonaj się!

Babeczki z sałatką w majonezie

Kto powiedział, że tradycyjna sałatka z warzywami i majonezem nie może być podana w nowej, ciekawej formie? Otóż to! Sprawdź przepis na babeczki z sałatką w majonezie, które zachwycą cię smakiem i zaskoczą chrupiącą miseczką z kruchej babeczki! To danie jest przeznaczone dla osób, które lubią proste przepisy i smak tradycyjnej kuchni.

Śledź korzenny

Tym, czego na świątecznym stole zabraknąć nie powinno, są śledzie. Iście zimowy, bożonarodzeniowy charakter nadadzą im przyprawy korzenne. Tak przygotowane śledzie korzenne będą pachniały goździkami, cynamonem i skórką pomarańczy. Zyskają doskonały smak, jeśli dodasz do nich miód, kardamon i Przyprawę w płynie MAGGI.

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

W nadchodzące święta tradycyjne śledzie marynowane możesz podać nieco inaczej, bo z żurawiną, imbirem i kurkumą. Ryby doprawione aromatycznymi przyprawami zaskoczą Twoich bliskich. Aby jak najlepiej uchwycić i podkreślić charakter wszystkich składników, przygotuj przystawkę wcześniej i daj im się przeniknąć. Przekonasz się, że w tej kombinacji smaku można się rozpłynąć z rozkoszy!

Tatar ze śledzi

Potrawy i przystawki ze śledzia to doskonali bohaterowie bożonarodzeniowego stołu. Wykonuje się je łatwo i szybko, a do tego zawsze czarują smakiem. Świetnym przykładem jest tatar ze śledzia: efektowny, pyszny, podkreślony odrobiną Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i udekorowany cebulką, grzybkami marynowanymi oraz konserwowym ogórkiem.

Sernik bez sera

Jesteś gotowy na smakowitą ciekawostkę? Otóż pyszny, puszysty i pachnący wanilią sernik... nie musi zawierać sera! Zamiast tego wykorzystasz Budyń o smaku śmietanowym bez cukru WINIARY, jajko i jogurt naturalny. Wierzch posypany cukrem pudrem będzie mienił się niczym od świeżego śniegu. Sernik bez sera to doskonałe ciasto na zimę i Boże Narodzenie.
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty