Domowy makaron w niczym nie przypomina tego ze sklepu. Jest jędrny, odpowiednio sprężysty, miękko-twardy i smakuje wybornie. Choć jego przygotowanie jest dość pracochłonne, warto jednak poświęcić trochę czasu, by samodzielnie go przyrządzić. Tym bardziej, że nie jest to zbyt trudne zadanie. Aby makaron domowy miał idealną sprężystość, kolor, a przede wszystkim smak, należy go przyrządzić z najlepszej jakości produktów i bazując na sprawdzonej recepturze. Jak zatem zrobić najsmaczniejszy domowy makaron i jakich składników użyć, aby zachwycał smakiem i konsystencją? 

Babciny przepis na kluski do rosołu 

Rosół z domowym makaronem nie ma sobie równych. Nic tak dobrze nie podkreśla jego smaku, jak delikatne, a zarazem sprężyste kluski, przyrządzone według babcinej receptury. Przygotowanie takiego makaronu zajmuje trochę czasu, ale jego smak wynagrodzi wszelkie niedogodności. Sprawdzony przepis babci nie jest zbyt skomplikowany i zawiera tylko kilka składników. Ważne, żeby były one świeże i jak najlepszej jakości. Na pewno przyda się także stolnica i wałek, ale w zwykłej misce też uda się wyrobić ciasto na makaron. Potrzebne będzie około 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 550, 1 jajko, 1 żółtko oraz woda. 

Na stolnicę lub do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko i całe jajko, trochę wody i ręką lub widelcem mieszamy dokładnie wszystkie składniki, a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto. Jest to najbardziej pracochłonna czynność. Zagniatamy je do momentu, aż uzyska gładką, elastyczną i błyszczącą strukturę. Wyrobione ciasto należy schłodzić. Po wyjęciu z lodówki dzielimy je na 2 -3 części i kolejno rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. 

Rozwałkowany placek powinien mieć około 2 mm grubości. Suszymy go, a następnie zwijamy w luźny rulon i kroimy na cieniutkie paseczki. Rozrzucamy je na stolnicy, aby się nie posklejały. Tak przygotowane wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez dwie minuty. Odcedzamy na durszlaku i opłukujemy zimną wodą. Tym oto sposobem otrzymujemy doskonały w smaku makaron domowy do rosołu. 

Domowy makaron w różnych wersjach smakowych 

Makaron ze sprawdzonego babcinego przepisu będzie pasował do wszystkiego, zwłaszcza do rosołu. Warto jednak spróbować także innych metod jego przyrządzania, zwłaszcza jeśli kluski nie będą jedynie dodatkiem do zup. Można je bowiem podawać w różnorodny sposób i w różnych wersjach smakowych. Jak zatem zrobić domowy makaron, który nie będzie przypominał rosołowych nitek? Oczywiście potrzebne będą odpowiednie dodatki. Szpinak, pomidory czy też dynia to warzywa, dzięki którym makaron zyska wyjątkowy smak, a przede wszystkim oryginalny kolor. 

Do przygotowania kolorowych, domowych makaronów wykorzystujemy sprawdzony przepis, ale wzbogacamy go o dodatkowe składniki. Jeśli będzie to szpinak, to najpierw musimy go podsmażyć na łyżce masła. Po wystudzeniu miksujemy go na gładką masę i dodajemy do pozostałych półproduktów. Dokładnie mieszamy z mąką, jajami i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na cienki placek, lekko suszymy, a następnie kroimy na dowolną grubość. W celu ułatwienia pracy możemy też użyć maszynki do makaronu. Za jej pomocą nie tylko wyrobimy ciasto, ale także rozwałkujemy je i pokroimy. Ręcznie jednak też spokojnie damy radę stworzyć wyjątkowy szpinakowy makaron, który na pewno zachwyci smakiem i zaskoczy niebanalnym kolorem. 

Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty